Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul comunitatii conventionale



Intrebare: Cand se aplica regimul comunitatii conventionale?

Raspuns: Atunci cand se incheie o conventie matrimoniala ce deroga de la regimul comunitatii legale si care se refera la aspectele enumerate in art. 367 din noul Cod civil, se aplica regimul comunitatii conventionale.

Regimul comunitatii conventionale se completeaza cu dispozitiile regimului comunitatii legale, acolo unde conventia matrimoniala nu prevede altfel (art. 368).
 
Astfel, sotii pot conveni asupra includerii in comunitate a unor bunuri proprii cu exceptia bunurilor de uz personal si a bunurilor destinate exercitarii profesiei, conform art. 367 lit. a).
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Pot restrange comunitatea la bunurile anume determinate in conventie, indiferent daca sunt bunuri comune sau proprii (art. 367 lit. b)). Sotii pot dispune obligativitatea acordului ambilor soti pentru incheierea anumitor acte de administrare (art. 367 lit. c)).

In cazul imposibilitatii exprimarii acordului unuia din soti sau a opunerii abuzive, celalalt sot poate face respectivele acte de administrare numai cu incuviintarea prealabila a instantei de tutela. Tot in cadrul acestui regim sotii pot conveni asupra includerii clauzei de preciput.

Art. 333 din noul Cod civil defineste clauza de preciput care consta in stipulatia din conventia matrimoniala ca sotul supravietuitor sa preia fara plata, inainte de partajul mostenirii, unele bunuri comune. Clauza de preciput nu e supusa raportului donatiilor, ci doar reductiunii.

Executarea clauzei de preciput se face in natura sau, daca acest lucru nu este posibil, prin echivalent, dar numai din valoarea activului net al comunitatii, deci nu si din bunurile proprii, conform art. 367 lit. d).

Al cincilea aspect asupra caruia sotii pot conveni se refera la modalitatile de lichidare a comunitatii conventionale, prevazut in art. 367 lit. e).

Tags: regimul comunitatii conventionaleconventie matrimonialanoul cod civilclauza de preciputpartajul mosteniriimodalitate de lichidare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Regimul comunitatii conventionale
Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."