Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt masurile de intarire a disciplinei contractuale



Contractele incheiate pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici comercianti, persoane juridice, si comercianti, persoane fizice, indiferent de forma de proprietate, trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu, in functie de natura sa, clauze contractuale referitoare la:
 - obligatiile ce revin partilor in derularea contractului;

 - conditiile de livrare si de calitate a bunurilor si/sau serviciilor;
 - termenele;
 - modalitatile de plata si de garantare a platii pretului;
 - instrumentele de plata si clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii,;
 - riscul contractual, precum si modul de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu derularea si executarea contractului (art. 2 si urm. din Legea nr. 469/2002, privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 529 din 19/07/2002, cu completarile si modificarile ulterioare).

Partile contractante au obligatia efectuarii tuturor platilor la data scadentei, stabilita conform contractelor. In acest scop, fiecare parte va organiza evidenta obligatiilor de plata pe scadente, potrivit contractelor.

In contractele incheiate, partile pot prevedea ca, in cazul neindeplinirii pana la scadenta sau pana la un alt termen convenit a obligatiilor de plata, debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi lucratoare dupa data scadentei.

In contractele comerciale, indiferent de forma in care acestea se incheie, in afara penalitatilor contractuale, pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.

Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.

Tags: disciplina contractualaacte de comertclauze contractualeconditii de livraremonitorul oficialpenalitati pentru intarziere


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Care sunt masurile de intarire a disciplinei contractuale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
31-Aug-2011
Buna ziua.
In articolul dvs.din 15.iul.2011 - Care sunt masurile de intarire a disciplinei contractuale, la liniatul privind riscul contractual si modul de solutionare a litigiilor aparute in derularea si executarea unui contract- faceti trimitere la legea 469/2002 dar aceasta a fost abrogata prin legea 246/2009. Atunci??!!Care ar fi in momentul de fata legea ce intareste disciplina contractuala?
Multumesc,
2
FB 17-Aug-2011
Legea nr. 469/2002, privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 529 din 19/07/2002, cu completarile si modificarile ulterioare ESTE ABROGATA .
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."