Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania a castigat procesul duty-free-urilor



Romania a castigat, la sfarsitul saptamanii, procesul intentat in 2005 de Eastern Duty Free (EDF) la Curtea de Arbitraj  International de la Washington.

Anuntul a fost facut de secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Bogdan Dragoi.

Tribunalul arbitral a dispus, cu majoritate, plata de catre EDF Services Ltd. a sumei de 6 milioane de dolari pentru costurile de judecata suportate de statul roman in acest dosar.

Romania a fost reprezentata de peste 20 de avocati romani si americani din cadrul firmelor White & Case si Tuca Zbarcea & Asociatii, in timp ce EDF a fost reprezentat de firmele de avocati Wolf Theiss, stefanica si Voicu & Filipescu.

Compania EDF Services Ltd.a solicitat daune in valoare de peste 100 milioane de dolari pentru o pretinsa expropriere a investitiei realizata pe Aeroportul Otopeni. Tribunalul arbitral al Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) a respins in totalitate actiunea si pretentiile de despagubire formulate de compania EDF Services Ltd.

EDF a operat spatiile duty-free din incinta aeroportului pana la inceputul anului 2002, in baza unei asocieri incheiata in 1992 cu firma Sky Services LTS, Aeroportul International Bucuresti-Otopeni (fosta denumire a aeroportului Henri Coanda) si Tarom. Partenerii romani s-au retras din asociere in 2002, iar spatiile duty-free au fost scoase la licitatie.

Presedintele tribunalului arbitral a fost italianul Piero Bernardini, ceilalti doi membrii ai Curtii fiind judecatorul american Arthur W. Rovine si francezul Yves Derains.

Revista Romana de Arbitraj
Singura Revista a carei Colectie o vei tine pe primul rand in Biblioteca

In sentinta pronuntata la Washington in data de 08 octombrie 2009, tribunalul a decis, in unanimitate, ca Romania nu a violat obligatiile ce decurgeau din Tratatul Bilateral de Protectie a Investitiilor incheiat cu Regatul Marii Britanii si Irlandei de Nord. Astfel, instanta a respins in totalitate actiunea si pretentiile de despagubire formulate de EDF Services.


Tags: duty-freeEDFaeroport otopeniICSIDTarom


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Romania a castigat procesul duty-free-urilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."