Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apartamentele nu vor mai putea fi vandute peste 2 luni fara certificat energetic



Parlamentul European va discuta in cadrul unei intalniri care va avea loc in luna decembrie a acestui an despre modificarea directivei ce impune obligativitatea certificarii energetice a cladirilor din ianuarie 2010, in sensul anularii oricarei tranzactii imobiliare care nu dispune de un astfel de document. Aceasta masura ar putea duce la un blocaj al pietei imobiliare secundare pe care se tranzactioneaza apartamente vechi.

Fondul locativ din Romania se situeaza pe locul 2 in Romania, dupa industrie, ca cel mai mare consumator de energie. Circa 40% din consumul termoenergetic al tarii vine din zona cladirilor. Daca problema energetica este partial rezolvata la cladirile noi, care la receptia lucrarilor sunt obligate sa prezinte un certificat de performanta energetica, situatia nu este la fel de roz in cazul blocurilor vechi.

Similar cu clasificarea energetica facuta in cazul electrocasnicelor, cladirile vor fi impartite in sapte categorii de la A la G, in care A reprezinta un consum de circa 160 de kwh/mp/an, iar G un consum de circa 5.000 kwh/mp/an.

„Majoritatea blocurilor vechi din Romania se clasifica in acest moment intre C si D si sunt aduse prin reabilitare termica in zona B sau A. Certificarea energetica nu schimba valoarea imobilului, ci informeaza proprietarul sau cumparatorul despre performanta energetica a locuintei. Obiectivul la nivel european este realizarea unei economii de energeie de 9% in urmatorii 9 ani“, a declarat Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

Vom avea cladiri portocalii si rosii

Aplicarea acestei norme legislative va duce, in opinia dezvoltatorilor imobiliari, la o declasificare a locuintelor vechi, care conduce automat la o scadere a preturilor pentru imobilele ce fac parte dintr-o clasa energetica inferioara.

„Aceste cladiri vor fi gaura neagra a Romaniei. Ne vom trezi cu niste timbre portocalii si rosii a caror vizualizare va ameninta cererea de apartamente vechi, deoarece vom vedea cat de nasoale sunt aceste locuinte. Asta va duce la o scadere a preturilor, pentru ca oamenii isi vor da seama ca sunt niste harburi“, a mentionat Dan Ioan Popp, presedintele Impact.

In momentul in care nu se vor mai tranzactiona locuintele din clasele energetice inferioare, ponderea locuintelor noi cumparate prin programul „Prima Casa“ va deveni majoritara, considera Popp. Explicatia vine din faptul ca peste 70% din tranzactiile actuale se bazeaza pe vanzarea unui imobil vechi. Potrivit acestuia, peste 40% din fondul locativ din Romania cuprinde locuinte trecute de 50 de ani.

Continuare in ...www.e-juridic.ro


Tags: certificat energeticvanzari aparatamentelocuintevanzare cumparare locuinte


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Apartamentele nu vor mai putea fi vandute peste 2 luni fara certificat energetic
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."