Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INTREBARI SI RASPUNSURI: Juridice



Constituie tentativa de omor sau vatamare corporala grava, fapta inculpatului care stropeste victima cu benzina pentru a-i da foc, provocandu-i arsuri care au necesitat pentru vindecare 45 de zile?

Fapta inculpatului de a stropi victima cu benzina si de a-i da foc, provocandu-i arsuri pe 10% din suprafata corpului, ce au necesitat pentru vindecare 45 de zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale tentativei la infractiunea de omor calificat prevazuta in art. 20 raportat la art. 175 lit. e) C. pen., referitor la omorul savarsit prin mijloace ce pun in pericol viata mai multor persoane, iar nu pe cele ale infractiunii de vatamare corporala grava, intrucat prin modul de savarsire a faptei, provocand combustia victimei, inculpatul a urmarit sau a acceptat posibilitatea producerii decesului acesteia.

Cautati modele de contracte corect intocmite?
Conform legislatiei in vigoare si cu clauze formulate in avantajul dvs.?
...Click aici pentru mai multe detalii!

Prin sentinta penala nr. 674 din 26 octombrie 2005 pronuntata de Tribunalul Timis a fost respinsa cererea inculpatului L.L. privind schimbarea incadrarii juridice a faptei, din tentativa la infractiunea de omor calificat prevazuta in art. 20 raportat la art. 174 - art. 175 lit. e) C. pen. in infractiunea de vatamare corporala grava prevazuta in art. 182 din acelasi cod, si s-a dispus condamnarea inculpatului pentru tentativa la infractiunea de omor calificat prevazuta in art. 20 raportat la art. 174 - art. 175 lit. e) C. pen.

Prin aceeasi hotarare, inculpatul a fost condamnat pentru tentativa la infractiunea de distrugere prevazuta in art. 20 raportat la art. 217 alin. (4) C. pen.

Instanta a retinut ca, in seara de 14 aprilie 2004, cand a ajuns acasa, inculpatul a constatat ca din geanta ii lipseau mai multe bunuri si, crezand ca i-au fost sustrase de catre B.A., impreuna cu care consumase alcool intr-un local inainte de a ajunge acasa, s-a deplasat la locuinta acestuia pentru a-i cere restituirea bunurilor, B.A. nerecunoscand ca a sustras inculpatului bunurile reclamate. La scurt timp, inculpatul a luat o sticla de jumatate de litru in care se afla benzina si un par care avea legat la un capat mai multe materiale textile, dupa care s-a deplasat la locuinta lui B.A. si, cand a ajuns in fata casei acestuia, a dat foc capatului invelit cu materiale textile al parului, aruncand benzina pe unul din geamurile casei si aprinzand tocul din lemn.

Auzind ca inculpatul a revenit pentru a-si recupera bunurile, B.E., mama lui B.A., a deschis usa de la poarta casei si i-a permis acestuia sa intre in curte, iar inculpatul, trecand pe langa usa de acces din hol, a aruncat benzina si a incendiat-o. La strigatele mamei sale, B.A. a iesit din camera in dreptul usii, iar inculpatul vazandu-l, a aruncat benzina peste acesta si cu parul aprins i-a dat foc.

Din raportul de constatare medico-legala a rezultat ca partea vatamata B.A. a avut arsuri, fiindu-i afectata 10% din suprafata corporala, precum si ca leziunile au fost produse prin arsura termica cu flacara si au necesitat pentru vindecare 45 de zile de ingrijiri medicale, fara ca viata victimei sa fie pusa in primejdie.

Prin decizia penala nr. 1 din 9 ianuarie 2006 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara a fost admis apelul inculpatului, dispunandu-se reducerea pedepsei aplicate acestuia.
Recursul declarat de inculpat, prin care a solicitat, in principal, schimbarea incadrarii juridice a faptei din tentativa la infractiunea de omor calificat in infractiunea de vatamare corporala grava, cu motivarea ca partii vatamate nu i-a fost pusa viata in primejdie, este nefondat.

In cauza, se constata ca prima instanta a retinut, in mod corect, situatia de fapt si a stabilit vinovatia inculpatului pe baza unei juste aprecieri a probelor administrate, dand faptelor comise de catre acesta incadrarea juridica corespunzatoare.

Ceea ce deosebeste infractiunea de vatamare corporala grava avand ca urmare punerea in primejdie a vietii persoanei de tentativa la infractiunea de omor este pozitia subiectiva a faptuitorului fata de actiunile care constituie latura obiectiva a infractiunii.

In timp ce in cazul infractiunii prevazute in art. 182 alin. (2) teza ultima C. pen. faptuitorul actioneaza cu praeterintentie - in sensul ca, urmarind sa loveasca victima sau sa-i cauzeze o vatamare corporala, se produce o consecinta mai grava, si anume punerea in primejdie a vietii acesteia, consecinta care depaseste intentia faptuitorului si in raport cu care el se afla in culpa -, in cazul tentativei la infractiunea de omor, acesta actioneaza numai cu intentie.

Pentru stabilirea pozitiei subiective a faptuitorului trebuie sa se tina seama de toate imprejurarile in care fapta a fost comisa, de obiectul folosit, de regiunea corpului vizata si de urmarile produse sau care s-ar fi putut produce, iar daca nu se poate stabili culpa faptuitorului in ceea ce priveste consecinta mai grava produsa, atunci acesta va raspunde pentru tentativa la infractiunea de omor.

Este adevarat ca, din continutul raportului de constatare medico-legala, rezulta ca leziunile suferite de partea vatamata nu au pus in primejdie viata acesteia si au necesitat numai 45 de zile de ingrijiri medicale, ceea ce ar putea conduce la ideea unei alte incadrari juridice decat cea data faptei. Important, insa, nu este atat rezultatul concret al actiunii agresorului, cat intentia lui, directa sau indirecta, in raport cu viata victimei.

Or, atunci cand a stropit victima cu benzina si a provocat combustia acesteia, inculpatul a urmarit sau cel putin a acceptat producerea unui rezultat letal.
Inculpatul nu poate sustine ca a prevazut interventia rudelor partii vatamate, ale caror eforturi au condus la stingerea flacarilor, ci, mai mult, a parasit in fuga locul faptei, fara a schita vreun gest de ajutorare a partii vatamate. In aceste conditii, sustinerea inculpatului in sensul ca ar fi urmarit numai intimidarea partii vatamate este lipsita de temei real, dupa cum nesincera este si sustinerea ca ar fi avut asupra sa numai o cantitate infima de benzina, insuficienta pentru scopul urmarit, atata vreme cat a avut suficient combustibil pentru a incendia si elemente ale imobilului in care locuia partea vatamata.

In consecinta, cum nu se poate proceda la schimbarea incadrarii juridice date faptei, deoarece nu exista elemente care sa duca la concluzia ca aceasta ar corespunde unui alt model infractional, toate elementele conducand spre intentia inculpatului de a ucide victima, recursul inculpatului a fost respins.


Tags: tentativa de omorvatamare corporalainculpatvictimainfractiunejuridice


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

INTREBARI SI RASPUNSURI: Juridice
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
adriana 17-Aug-2011
Am o intrebare la care as dori foarte mult sa imi raspundeti daca se poate. Tatal sotului meu are de ispasit o edeapsa pentr omor. Sotul meu doreste sa intre in politie sau la jandarmi. Nu o sa il afecteze cazierul tatalui?
2
andrei viorel 06-Mai-2009
in urma cu 8 luni de zile a fost un accident soldat cu avarierea unui gard, prejudiciu recupertat in totalitate , declaratia celui cu gardul in care spune ca nu mai are nici o pretentie.in masina care a lovit gardul se afalu 3 persoane, din care 2 dintre ele in stare de ebrietate, dar erau pasageri, unul pe locul din spate iar altul pe locul dreapta fata, iar al treilea soferul fiind treaz,dupa momentul impactului a reusit sa iasa din masina avariata, dar fiind in stare de soc si avand probleme medicale l-a luat cineva cu masina de pe marginea drumului si l-a transportat acasa. cei doi au fost scosi de catre cel in a carui gard intrase masina si de catre alt vecin la cateva minute dupa impact.la fata locului in momentul impactului nu a fost nici un martor ocular.initial s-a mers pe premisa ca unul din cei doi a condus masina, dar au fost ambii testati in aceeasi seara cu etilotestul si li s-au recoltat probe de sange,iar ei fiind prea beti si in stare de soc nu prea au stiut ce s-a intamplat iar a doua zi cand s-au prezentat toti 3 la politie sa spuna exact ce s-a intamnplat, ca de fapt a condus cel care era treaz in aceea seara, s-a refuzat sa li se ia declaratii in ziua respectiva ,s-au luat declaratii la vreo 2 saptamani, dar s-a intocmit dosar penal pe numele acestuia pt. fuga de la locul accidentului si i s-a retinut permisul de conducere si in prezent e suspendat, cu toate ca nu exista nici o victima si nici o plangere penala impotriva sa in acest sens.acum dupa 8 luni de zile, trebuie sa soseasca rezultatul de la sange platit de catre inspectoratul de politie respectiv. ce se poate intampla mai departe. astept raspunsul dvs cat mai repede. va multumesc ! mentionez faptul ca anchetatorii cred ca masina respectiva a fost condusa de proprietarul sau, cel care a fost scos de pe bancheta din spate a masinii, cum reiese din declaratia celui cu gardul lovit.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"