Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autorizatia de mediu



Cu cativa ani inainte putini juristi s-ar fi gandit la o legislatie privind protectia mediului. Astazi putem vorbi insa chiar de o posibila codificare a acesteia dat fiind numarul in continua crestere a actelor normative in acest domeniu.

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de protectia mediului il reprezinta, cu siguranta, reglementarea activitatilor economice, prin acte de reglementare. Astazi va prezentam autorizatia de mediu.

INCEARCA ACUM!

Autorizatia de mediu reprezinta actul tehnico-juridic eliberat in scris de autoritatile publice teritoriale pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare ai unei activitati existente sau pentru punerea in functiune a unei activitati noi pentru care anterior a fost emis acord de mediu. Termenul de eliberare a autorizatiei de mediu este de maximum 90 de zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete.

La solicitarea unei autorizatii de mediu sau, dupa caz, cu minimum 45 de zile inainte de expirarea unei autorizatii de mediu existente, titularul activitatii este obligat sa depuna la autoritatea competenta pentru protectia mediului un dosar cuprinzand urmatoarea documentatie:

– cererea pentru eliberarea autorizatiei de mediu;
– fisa de prezentare si declaratia, potrivit anexei nr. 2;
– dovada ca a facut publica solicitarea prin cel putin una dintre metodele de informare prevazute in anexa nr. 3;
– planul de situatie si planul de incadrare in zona a obiectivului;
– procesul-verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor impuse prin acordul de mediu intocmit potrivit Ordinului ministrului apelor si protectiei mediului nr. 860/2002 pentru aprobarea Procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, nota privind stadiul de realizare a programului pentru conformare existent;
– formularul de inregistrare prevazut in tabelul nr. 1 din anexa nr. 5, insotit de documentele specificate de acesta, pentru autorizarea activitatii gradinilor zoologice, acvariilor publice si centrelor de reabilitare si/sau ingrijire.

ATENTIE! Nu se primesc solicitari care nu contin documentele mentionate.

In practica se face deseori confuzia intre acord de mediu si autorizatia de mediu. Autorizatia de mediu reprezinta actul tehnico-juridic emis de autoritatile competente pentru protectia mediului prin care sunt stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare a unei activitati existente sau a unei activitati noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, act necesar pentru punerea acesteia in functiune (art. 2 pct. 9 din O.U.G. nr. 195/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare).

Conform art. 2 alin. (1) din H.G. nr. 1.213/2006 privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice si private (M.Of. nr. 802/25.09.2006), acordul de mediu este actul tehnico-juridic prin care se stabilesc conditiile de realizare a proiectului, din punctul de vedere al impactului asupra mediului; acordul de mediu reprezinta decizia autoritatii competente pentru protectia mediului, care da dreptul titularului de proiect sa realizeze proiectul din punctul de vedere al protectiei mediului.



Tags: autorizatia de mediuprotectia mediuluijuridicelegislatielegistiri juridice


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Autorizatia de mediu
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."