Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iti poti calcula varsta de pensionare. Afla cu cati bani vei ramane la pensie...



Iata un subiect extrem de spinos pentru foarte multi romani: pensionarea... Nici nu am putea spune ca ne atrage subiectul, ci mai degraba fugim de el. Il evitam. Nimeni nu vrea sa discute despre pensionare, cu atat mai mult cu cat nu detinem depozite bancare pregatite pentru aceasta perioada de timp in care forta de munca va fi redusa iar nevoile financiare vor fi chiar mai mari decat in prezent.

Astazi va propun sa discutam despre pensie, despre varsta de pensionare, despre banii pe care ii vom avea la pensie daca punem ceva banuti deoparte inca de pe acum.

Cati bani vom primi la pensie? Insuficient daca ne bazam doar pe pensia publica (pilonul I de pensii) si pe pensia privata obligatorie (pilonul II de pensii). Toti specialistii ne recomanda sa punem bani deoparte daca nu avem deja o schema de pensii private.

Tipuri de pensii de care beneficiaza romanii:

1. pensia publica (pilonul I de pensii) reglementata de Legea nr. 263/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare;

2. pensia privata obligatorie (pilonul II de pensii) reglementata de Legea nr. 411/2004, republicata in Monitorul Oficial nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare;

3. pensia privata facultativa (pilonul III de pensii) reglementata de Legea nr. 204/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 470 din 31 mai 2006.

4. produsele de asigurare de viata cu economisire si/sau acumulare de capital vandute de catre companiile de asigurari ca venit suplimentar la varsta pensionarii si in mentalul colectiv asimilate sub denumirea de asigurare de pensie privata reglementata de Legea nr. 32/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 148 din 10 aprilie 2000.

Nu uitati aceste date esentiale despre pensie!
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Pensia pentru limita de varsta in 2015. Ghid complet actualizat

Iata si cateva calcule interesante, simulari de economisire - cheltuieli:

Pentru cei care incep sa economiseasca de la 20 de ani, timp de 45 de ani, cate 300 de lei pe luna, la final va exista in cont (fara dobanda), suma de:
300 ron x 12 luni = 3.600 de ron pe an economisiti
3.600 ron x 45 de ani = 162.000 de ron la varsta de pensionare de 65 de ani
162.000 ron = cca 36.000 de euro

Daca s-ar consuma in medie 1200 de ron pe luna, ar fi bani suficienti pentru aproximativ 10 ani.


Pentru cei care incep sa economiseasca de la 35 de ani, timp de 30 de ani, cate 300 de lei pe luna, la final va exista in cont (fara dobanda), suma de:
300 ron x 12 luni = 3.600 de ron pe an economisiti
3.600 ron x 30 de ani = 108.000 de ron la varsta de pensionare de 65 de ani
108.000 ron = cca 24.000 de euro

Daca s-ar consuma in medie 1200 de ron pe luna, ar fi bani suficienti pentru aproximativ 7 ani.


Pentru cei care incep sa economiseasca de la 40 de ani, timp de 25 de ani, cate 200 de lei pe luna, la final va exista cont (fara dobanda), suma de:
200 ron x 12 luni =2.400 de ron pe an economisiti
2.400 ron x 25 de ani = 60.000 de ron la varsta de pensionare de 65 de ani
60.000 ron = cca 13.000 de euro

Daca s-ar consuma in medie 1200 de ron pe luna, ar fi bani suficienti pentru aproximativ 4 ani.

Desigur, observati faptul ca nu am adaugat dobanda aferenta depozitului bancar. Nu adaugam nici pensia de pe pilonul I si nici pe cea de pe pilonul II. Impreuna cu o pensie privata facultativa (Pilonul III), ar putea deveni o suma de bani care sa ne sustina financiar pe perioada pensionarii, cat mai decent posibil.

Pensia pentru limita de varsta in 2015. Ghid complet actualizat

 


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Iti poti calcula varsta de pensionare. Afla cu cati bani vei ramane la pensie...
Rating:
Nota: 3.83 din 12 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
geo 16-Feb-2016
dupa ce stringi 45ani sau 30ani prin politici bancare bani se devalorizeaza si cumperi un sac cu cartofi cu suma adunata.
-asteptati sa trecem la euro si veti vedea impactul.

o seara buna.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"