Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Esentialul despre litigiile de munca in Romania



Orice litigiu de munca reprezinta un factor destabilizator pentru companie, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Esential de notat este faptul ca un litigiu de munca atrage dupa sine amenzi, sanctiuni si chiar dosar penal. Orice litigiu de munca reprezinta factor de stres pentru ambele tabere, cu pierderi financiare si non-financiare, cu imaginea companiei sau a angajatului patate in mod iremediabil.

Iata si cateva dintre cele mai comune cauze ale declansarii unui litigiu de munca:

- neplata salariilor. Fie ca angajatorul retine in mod abuziv din salariul angajatului, fie ca la incetarea contractului de munca nu acorda acestuia restul de plata cuvenit, fie ca sunt efectuate reduceri abuzive, toate duc la sesizari catre ITM si apoi la litigii ce ajung in instanta.

- neplata bonusurilor conform clauzelor contractuale. Prime, bonusuri, marirea salariului la atingerea targetului, sporuri promise si neacordate conform contractului... Iata doar inceputul unor posibile litigii de munca, cauze des intalnite in practica.

- nerespectarea zilelor libere, munca obligatorie in zile de repaus saptamanal, nerespectarea programului de lucru cu impunerea efectuarii de ore suplimentare neplatite sau remunerate necorespunzator. Iata un al treilea factor des intalnit in practica litigiilor de munca.

Atentie la faptul ca factorii declansatori ai litigiilor de munca sunt numerosi si au termen mai redus de solutionare in instanta. Termenul lor de solutionare este mai rapid decat in alte cauze. Si desi sunt voci care spun ca majoritatea angajatilor au castig de cauza in materie de litigii de munca, practica ne arata ca lucrurile nu stau asa si ca nimeni nu este favorizat in fata instantei. Legea este aceeasi pentru toata lumea.

Lesne de inteles faptul ca la fel cum un litigiu de munca poate fi declansat din initiativa unui salariat tratat incorect, asa discutam si despre angajatori care deschid proces pentru a recupera drepturi incasate necuvenit de fostii lor salariati, pentru a disputa sume banesti drept despagubire pentru nerespectarea clauzelor contractuale si nu numai.

Tags: litigiilitigii de muncalitigii de munca 2015


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Esentialul despre litigiile de munca in Romania
Rating:
Nota: 4 din 4 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"