Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajarea tinerilor sub 18 ani. Ce prevede Codul Muncii?



Potrivit art. 12 din Codul Muncii republicat, contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata. Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani (art. 13 alin. (1) din Codul muncii).

Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

Numai incadrarea in munca a persoanelor sub varsta de 15 ani si a celor puse sub interdictie judecatoreasca este interzisa.

Incadrarea in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face dupa implinirea varstei de 18 ani; aceste locuri de munca se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Potrivit art. 112 alin. (2) din Codul muncii durata normala a timpului de munca in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

De asemenea, tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara (art. 124 din Codul muncii) si nici munca de noapte (art. 128 din Codul muncii).

Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare. Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare (art. 147 din Codul muncii).

Asadar, elevul care are peste 16 ani va putea fi angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata cu timp normal de 6 ore si /sau partial de 4 ore cu respectarea prevederilor legale precizate.


Sursa: www.portalcodulmuncii.ro

Tags: contract de muncalocuri de muncamunca suplimentaramunca de noapteconcediu de odihna


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Angajarea tinerilor sub 18 ani. Ce prevede Codul Muncii?
Rating:
Nota: 4.34 din 179 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Balan Bianca 03-Ian-2023
Scrie in codul muncii ca un minor nu are voie sa lucreze pe casa? (casier,sa aiba la indemana banii)
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special