Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de consultanta. Ce contributii se platesc?



Vom afla prin randurile urmatoare ce contributii platim si ce declaratii depunem pentru un contract de consultanta cu persoana fizica (durata contractului o luna).

Presupunand ca persoana fizica respectiva nu este o persoana fizica autorizata, contractul de consultanta fiind incheiat in conditiile generale ale Codului civil, persoana platitoare de venituri are obligatia calcularii, retinerii si virarii urmatoarelor impozite si contributii:

- impozit pe venit, fie ca impozit anticipat pe baza cotei de 10%, fie ca  impozit final pe baza cotei de 16%, conform optiunii beneficiarului de venit exprimata prin contract, dupa cum se prevede la art. 52 alin. 1 lit. b prima teza, alin. 2 lit. a si alin. 3, respectiv la art. 521 din Codul fiscal;

- contributia individuala de asigurari sociale (CAS) de 10,5% conform art. 29621 alin. 1 lit. f si art. 29626 alin. 1 lit. b si alin. 2 coroborate cu art. 29618 alin. 3 din Codul fiscal;

- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate de 5,5% conform art. 29621 alin. 1 lit. f si art. 29626 alin. 1 lit. b si alin. 2 coroborate cu art. 29618 alin. 3 din Codul fiscal.

Daca persoana fizica respectiva obtine venituri si din alte surse, avand deja calitatea de asigurat in sistemul public de pensii (spre exemplu, sunt salariati - art. 6 alin. 1 pct. 1 lit. a din Legea 263/2010) nu mai datoreaza contributia de asigurari sociale - CAS pentru pensii -, in conformitate cu art. 29623 alin. 4 Cod fiscal. Pentru CASS nu se aplica aceasta exceptie, aceasta datorandu-se in orice situatie potrivit art. 29623 alin. 3 din Codul fiscal.

Atat impozitul pe venit, cat si contributiile sociale obligatorii se declara de catre platitorul de venit cu ajutorul formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

De asemenea, platitorul de venit are obligatia depunerii declaratiei informative anuale 205 privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit conform art. 93 din Codul fiscal.

Daca persoana fizica respectiva a incheiat contractul de consultanta in calitate de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice sau sa exercite o profesie libera, fiind inregistrat in acest scop la organul fiscal competent, atunci platitorul de venit nu mai are obligatia calcularii, retinerii si virarii nici a impozitului pe venit, nici a contributiilor sociale obligatorii conform art. 52 alin. 1 lit. b teza a doua si art. 29624 alin. 51 din Codul fiscal.

Tags: contract de consultantacontributiiimpozite si contributiiimpozit pe venitasigurari sociale de sanatate


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contract de consultanta. Ce contributii se platesc?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Serbu Ion 17-Apr-2016
Va rog frumos daca puteti sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
La contractul de consultanta incheiat de catre un salariat , persoana fizica ,cu un agent economic, pe o durata de 8 luni ,in fiecare din anii 1999,2000,2001,2002 2003 , agentul economic in speta societate comerciala era obligat sa achite contributii de asigurari sociale ?
Va multumesc anticipat
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."