Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Neplata contributiilor sociale de catre angajator. Vechimea in munca a salariatului



Se considera vechime in munca pentru un salariat daca angajatorul nu a platit contributiile catre stat? Poate plati salariatul pentru lunile neplatite de angajator?

Raspunsul consultantului:

Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Observam ca, in cazul asiguratilor cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala, stagiul de cotizare reprezinta perioada pentru care s-au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Persoanele asigurate in baza declaratiei individuale de asigurare sunt prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV din Legea 263/2010 respectiv, persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

Persoanele asigurate pe baza de contract de asigurare sociala pot fi avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Asadar, in cazul acestor persoane este necesar sa fie efectuata plata contributiilor pentru ca perioadele de asigurare sa constituie stagiu de cotizare. Pentru a clarifica si mai mult aceasta situatie, art. 45 alin. (1) din Legea 263/2010 stabileste ca perioadele in care persoanele asigurate pe baza de declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala nu au achitat contributia de asigurari sociale datorata nu se valorifica la stabilirea pensiilor pana la achitarea acesteia, inclusiv a dobanzilor si penalitatilor de intarziere aferente.

In cazul persoanelor care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca calculul si plata contributiilor de asigurari sociale se fac lunar de catre angajatori.

Art. 45 alin. (5) din Legea 263/2010 prevede ca dispozitiile acestei legi, referitoare la neplata contributiei de asigurari sociale, se completeaza cu prevederile legale privind executarea creantelor bugetare. Astfel, casa de pensii are obligatia sa intreprinda actiunile necesare pentru excutarea angajatorilor care nu au platit contributiile. Salariatul nu poate fi sanctionat prin nerecunoasterea stagiului de cotizare datorita neindeplinirii obligatiei angajatorului.

In consecinta, perioada in care o persoana desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale iar aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in acest sistem si in situatia in care angajatorul nu a achitat contributiile in baza art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010.

Tags: vechime in muncastagiu de cotizarecontributiipensii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Neplata contributiilor sociale de catre angajator. Vechimea in munca a salariatului
Rating:
Nota: 4.2 din 83 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

5ComentariiAdauga comentariul tau

1
Epure fanel 28-Iul-2022
Încurcate sunt căile Domnului
2
Micu Valeriu 26-Iul-2022
Buna ziua,
In perioadele:
-01.07.1998-22.09.2000 angajatorul nu a virat CAS,
-01.03.1999-22.09.2000 nu a virat pensie suplimentara1% si fond somaj 5%.
In aceasta situatie perioada 01.07.1998-22.09.2000 se considera vechime in munca si este luata in calcul pentru varsta de pensionare?Va multumesc!
3
Gavril Dragoș 02-Aug-2020
Angajatorul nu mi-a mai plătit cartea de munca din Aprilie anul trecut. Am făcut sesizări la ITM, aceștia au efectuat un control, dar reprezentantul firmei a cerut amânarea controlului. Ulterior, nu s-au prezentat nici la sediul ITM fiind amendat si fără a putea fi verificata firma. In răspunsul celor de la ITM mi s-a spus că pot doar sa ii acționez in instanță, fiind scutită de plata cheltuielilor de judecată. Ce pot sa fac?
4
Silvia Andreea 01-Oct-2019
Buna ziua,eu sunt intr-o situstie mai delicata,am lucrat timp de 9 luni pt o companie care parea extrem de serioasa aveam asigurare privata executive,1 masa asigurata si bonus sarbatorinici prin gand nu mi.a trecut ca nu sunt seriosi.In luna Martie m-am supus unei interventi chirurgicale prin casa de sanatate si totul a fost ok.Firma si-a incheiat activitatea in luna Iunie si am primit instiintarile de desfiintare post pe email.
Ulterior m-am angajat la alta companie dar nu am verificat daca fosta compania a platit contributiile.De curand am descoperit ca sunt insarcinata si am mers sa scot stagiul de cotizare de la casa de Pensi.am descoperit cu stupoare ca desi declaratiile au fost facute si trimise luna de luna compania la care lucrasem nu a virat nici macar 1 ron din banii pt contributii.Din nefericire desi m-am oferit la ANAF sa imi acopar eu datoria pe baza declaratiilor trimise de fosta firma suma deloc de negrijat 8000 Ronam fost informata ca nu pot face acest lucru si prin urmare nu pot beneficia de concediu pt cresterea copilului.Cei de la ANAF m.au sfatuit sa o rog frumos pe administratora sa isi plateasca datoriile 295745 Ron sau sa o dau in judecata dar daca nu are bunuri pe numele ei poate dura pana la 4 ani.
5
Rusu Gabriela 13-Mar-2019
Buna ziua. As avea 2 întrebări: 1 deși conform perioadelor lucrate și specificate în cartea de muncă cumulează 34 ani, pe decizia de pensionare anticipată parțială rezultă doar 30 ani in condițiile in care era nevoie de 31,4 ani pentru a mă putea pensiona. Ce se poate face acum? Sa contest decizia? 2 Daca există perioade în care angajatorul nu a plătit contribuția, sunt luate în calcul la stabilirea stagiului minim? Care sunt perioadele care nu sunt luate în considerare, ținând cont că am beneficiat de șomaj, concediu medical, concediu de îngrijirea copilului și 1,5 ani de pensie de invaliditate?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"