Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele 4 conditii ale unei decizii manageriale eficiente



Fiecare zi este marcata de deciziile pe care le luam noi sau cei din jurul nostru. Pentru un manager, luarea deciziilor privind activitatea zilnica din organizatie reprezinta una dintre modalitatile prin care acesta isi exercita conducerea.

Decizia este un proces de alegere dintre mai multe variante pe care le aveti la dispozitie. Alegerea se poate referi la probleme curente sau la diferite oportunitati ivite in activitatea organizatiei.

Decizia manageriala influenteaza nemijlocit hotararile si modul de lucru ale unei alte persoane sau ale unui grup de persoane. In cazul deciziilor manageriale, avand in vedere ierarhia existenta in organizatii, consecintele unei hotarari gresite se multiplica, afectand parti din organizatie sau chiar intregul acesteia.

137 contracte comerciale

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

la pretul unei singure ore de consultanta!
...Click aici pentru detalii!

De pilda, decizia de introducere in fabricatie a unui produs nou poate avea efecte dezastruoase pentru companie in conditiile in care piata este saturata de articole de acelasi tip, cu preturi si cu un nivel calitativ competitive. Daca aceasta decizie nu se bazeaza si pe studiul pietei, se va trece la fabricarea in serie a unor produse fara cautare – ceea ce va conduce la consumuri inutile de materiale, materii prime, salarii etc., care vor afecta eficienta generala a organizatiei.

Decizia apare ca un raspuns firesc la o problema sau la o oportunitate, in incercarea de a gasi solutii optime si de a obtine avantaje.

Luati decizii atunci cand va intalniti cu:

  • Probleme curente. Recunoasteti impasuri prin care ati mai trecut si stiti ca trebuie sa interveniti pentru a remedia situatia. De exemplu, initiati proceduri disciplinare fata de un angajat ce absenteaza in mod repetat;
  • Probleme latente. Realizati ca salariile organizatiei sunt la un nivel necorespunzator si ca acest lucru nu stimuleaza efortul angajatilor. Veti lua masuri ca personalul sa fie motivat fie printr-o crestere salariala, fie prin oferirea unui pachet atractiv de beneficii;
  • Probleme anticipate. Considerati ca, in curand, numarul actual de angajati va fi insuficient pentru a permite desfasurarea corespunzatoare a activitatii si decideti sa demarati un proces de recrutare si selectie;
  • Oportunitati pe care doriti sa le speculati. De exemplu, cautati o persoana pentru ocuparea unui post de asistent manager si aveti de ales dintr-un grup de candidati recrutati in acest scop. Pe neasteptate, semnati un contract de afaceri pentru a carui indeplinire ar fi necesari inca trei angajati. Ii selectati din randul candidatilor recrutati deja pentru postul de asistent manager.

Pentru a fi eficienta, orice decizie manageriala trebuie sa indeplineasca cel putin urmatoarele 4 conditii:

1. Decizia trebuie sa fie fundamentata.
La nivel managerial, tinand cont de importanta deciziilor, este necesar ca alegerea variantei optime sa aiba la baza cat mai multe elemente descrise cat mai real posibil. De exemplu, managerul de resurse umane trebuie sa se sprijine in procesul de acordare a bonusurilor anuale pe rezultatele evaluarii performantelor salariatilor. In caz contrar, bonusurile vor fi acordate pe o baza subiectiva, ce va conduce la o puternica demotivare a angajatilor.

2. Decizia trebuie sa fie luata in timp util.
Aparent, aceasta cerinta este in contradictie cu necesitatea de fundamentare a deciziei – proces care pare a consuma mult timp. Dar, in conditiile in care managerii isi organizeaza corespunzator activitatea de raportare si beneficiaza de un sistem informational adecvat, ei vor reusi sa ia deciziile in timp util, astfel incat acestea sa fie bazate pe informatii reale si complete.

3. Decizia trebuie sa fie in concordanta cu alte decizii la nivel de organizatie.
Astfel, decizia departamentului de productie de a deschide o noua linie de fabricatie trebuie sa fie corelata cu decizia managerului de resurse umane de a demara o actiune de recrutare de noi angajati.

4. Decizia trebuie sa fie formulata clar.
O decizie buna poate fi aplicata gresit in conditiile in care executantul nu intelege ce are de facut. Comunicarea deciziei este la fel de importata ca si alegerea solutiei optime.


Tags: managerimanagementmarketingafaceri


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cele 4 conditii ale unei decizii manageriale eficiente
Rating:
Nota: 4.39 din 9 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."