Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formarea profesionala a salariatilor. Obligatiile salariatului



Formarea profesionala presupune initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea sau specializarea salariatului si se realizeaza, de regula, prin intermediul furnizorilor de formare profesionala.
 

Initierea permite salariatului sa obtina una sau mai multe  competente specifice unei calificari.
 
Calificarea, respectiv recalificarea, reprezinta pregatirea profesionala care conduce la dobandirea unui ansamblu de competente profesionale care permit angajatului sa desfasoare activitati specifice uneia sau mai multor ocupatii.
 
Perfectionarea consta in dezvoltarea sau completarea cunostintelor, deprinderilor sau competentelor profesionale ale unei persoane in cadrul aceleasi calificari.
 
Specializarea reprezinta pregatirea profesionala care conduce la dobandirea de competente fundamentale/cheie sau competente tehnice noi in cadrul aceleasi calificari.
 
Formarea profesionala va permite salariatului:

 
- sa se integreze in societate mai usor, tinand cont de aspiratiile sale profesionale;
- sa isi actualizeze si isi perfectioneze pregatirea profesionala in ocupatia de baza, precum si in ocupatii inrudite;
- sa isi schimbe calificarea, in functie de necesitatile companiei sau de modificarea capacitatii de lucru;
- sa isi insuseasca cunostinte avansate, metode si procedee moderne necesare pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu.
 
Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
 
In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
 
Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala initiate de catre angajator, salariatul va beneficia, de toate drepturile salariale si de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
 
Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, la initiativa angajatorului,  nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
 
Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
 
In cazul in care salariatul nu respecta obligatiile pe care si le-a asumat prin actul aditional, acesta va fi obligat sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
 
Obligatia prevazuta mai sus revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
 
Marcel Vasile
Avocat colaborator

Tags: formare profesionalacalificaripregatire profesionalastagiu de formare profesionalacontractul individual de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Formarea profesionala a salariatilor. Obligatiile salariatului
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."