Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt conditiile de munca ale lucratorilor mobili?



Odihna zilnica la domiciliu

Odihna zilnica la domiciliu este de minimum 12 ore consecutive intr-o perioada de 24 de ore.
Odihna zilnica la domiciliu poate fi redusa la cel mult 9 ore o data la 7 zile. In acest caz, orele corespunzatoare diferentei dintre perioada redusa de odihna si perioada de 12 ore se adauga la urmatoarea perioada de odihna zilnica la domiciliu.
O perioada zilnica de odihna la domiciliu, redusa la cel mult 9 ore, nu poate fi programata intre doua perioade de odihna zilnica in afara domiciliului.

Odihna zilnica in afara domiciliului

Odihna zilnica in afara domiciliului este de minimum 8 ore consecutive intr-o perioada de 24 de ore.


Orice perioada de odihna in afara domiciliului va fi urmata de o perioada de odihna la domiciliu. Cea de-a doua perioada de odihna consecutiva in afara domiciliului, precum si compensarea pentru odihna in afara domiciliului se pot stabili prin negocieri intre partenerii sociali sau la nivel de operator de transport feroviar, dupa caz.
In vederea asigurarii unei recuperari eficiente a personalului, se recomanda angajatorului sa acorde atentie nivelului de confort al spatiului de cazare pus la dispozitia personalului care se odihneste in afara domiciliului.

Perioadele de pauza

Daca timpul de munca al unui mecanic de locomotiva este mai mare de 8 ore, se asigura o perioada de pauza de cel putin 45 de minute in timpul zilei de lucru, iar daca timpul de lucru este intre 6 si 8 ore, pauza va fi de cel putin 30 de minute.
Orele la care se programeaza pauzele si durata acestora se stabilesc in asa fel incat sa se asigure recuperarea eficienta a mecanicului de locomotiva.
Pauzele se pot adapta pe parcursul unei zile de lucru in cazul intarzierii trenurilor.
O parte din pauza trebuie asigurata intre a 3-a si a 6-a ora de lucru.
In cazul in care este disponibil un al doilea mecanic de locomotiva pauzele vor fi acordate in conformitate cu prevederile Codului muncii sau ale contractului colectiv de munca aplicabil.
Pentru alte categorii de personal de bord se acorda o pauza de cel putin 30 de minute, daca timpul de lucru este mai lung de 6 ore.

Perioada de odihna saptamanala

Toti lucratorii mobili care presteaza servicii de interoperabilitate transfrontaliera au dreptul, la fiecare perioada de 7 zile, la o perioada minima neintrerupta de odihna de 24 de ore, plus perioada de odihna zilnica de 12 ore mentionata la art. 1 din prezenta anexa.

In fiecare an, fiecare lucrator mobil are dreptul la 104 perioade de odihna de cate 24 de ore, inclusiv perioadele de 24 de ore ale celor 52 de perioade de odihna saptamanale, acordate astfel incat sa includa:
- 12 perioade de odihna duble, de 48 de ore plus o perioada de odihna zilnica de 12 ore, inclusiv sambata si duminica;
- 12 perioade de odihna duble, de 48 de ore plus o perioada de odihna zilnica de 12 ore, fara garantia ca sunt incluse o sambata si o duminica.

(Ordin al ministrului transporturilor si al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 479 din 1 august 2008 pentru aplicarea cerintelor minime privind anumite aspecte legate de conditiile de munca ale lucratorilor mobili care presteaza servicii de interoperabilitate transfrontaliera in sectorul feroviar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 604 din 13 august 2008) .

Agenda juristului ,
planificatorul care face cariera in justitie!
Click aici!



Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Care sunt conditiile de munca ale lucratorilor mobili?
Rating:
Nota: 3.5 din 3 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."