Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prevederi legale. Cumularea pensiei cu salariul



Art. 118 din Legea nr. 263/2010 a pensiilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, prevede ca in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;

b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.

Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut.

Exemplu
La nivelul anului 2012, fata de un castig salarial mediu brut de 2117 lei, sotul beneficiar al unei pensii de urmas poate cumula pensia cu un salariu de maximum 741 lei. Cu toate acestea, in sectorul public, cumulul pensiei cu salariul este restrictionat.

ATENTIE!
Legea nr. 329/2009 interzice cumulul pensiei cu salariul, in cazul angajatilor bugetari in masura
in care aceasta depaseste nivelul castigului salarial mediu brut pe economie (in prezent, 2.117 lei).

Astfel, Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, publicata in Monitorul Oficial nr. 761 din 9 noiembrie 2009 prevede ca beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul unitatilor bugetare pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate numai daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei (art. 17 din Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012).

Aceste prevederi sunt aplicabile persoanelor care sunt in prezent salariati cumularzi, cat si celor care vor deveni in viitor.

Aceste categorii de pensionari au avut obligatia de a opta pana pe 9 decembrie 2009 intre:
– suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si
– incetarea raporturilor de munca sau de serviciu sau a actului de numire in functie

Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii in termen constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca. Trebuie observat ca acesta este un temei distinct de incetare de drept, adaugat celor prevazute in art. 56 din Codul muncii.

Daca nivelul pensiilor nete cumulate se situeaza sub nivelul salariului mediu brut pe economie, acesta poate fi in continuare cumulat cu veniturile realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca sau raport de serviciu.

Angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare constatarii cazurilor in care pensia nu mai poate fi cumulata cu salariul. Incalcarea de catre angajator a acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Prin Decizia nr. 1414/2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 796 din 23 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a statuat ca interdictia cumulului pensiei cu salariul, dincolo de limita castigului salariat mediu brut, este constitutionala. Curtea a observat ca aceasta restrictie intervine numai atunci cand sunt indeplinite doua conditii:
– angajator este o unitate sau o institutie publica centrala sau locala, indiferent de modul de finantare si subordonare, sau o regie autonoma, societate nationala, companiei nationala sau societate la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala, pe de o parte si
– nivelul pensiei nete depaseste salariul mediu brut pe economie, pe de alta parte.

In ceea ce priveste cumulul pensiei pentru invaliditate de gradul III cu salariul, acesta este posibil, deoarece invaliditatea de gradul III se caracterizeaza chiar prin posibilitatea desfasurarii unei activitati profesionale (potrivit art. 69 lit. c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).

Invalidul de gradul III, avand diminuata la jumatate capacitatea de munca, nu va putea cumula insa pensia cu salariul aferent unei norme intregi, ci doar unei jumatati de norma. Salariatul incadrat in gradul III de invaliditate care se angajeaza cu norma intreaga pierde dreptul la pensie

Legea nr. 263/2010 prevede expres ca gradul III de invaliditate presupune pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca. Mai mult decat atat, art. 114 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 263/2010 prevede ca plata pensiei se suspenda in cazul pensionarului de invaliditate, incadrat in gradul III, care se angajeaza cu depasirea a jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv.

In ceea ce priveste persoanele incadrate in gradele I si II de invaliditate, acestea nu pot cumula pensia cu salariul in nicio imprejurare.

Mentionam ca, pentru ipoteza in care incadrarea in gradul respectiv de invaliditate s-a realizat in mod fraudulos, Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 441 din 30 iunie 2010, prevede ca beneficiarul pensiei de invaliditate obtinute prin savarsirea unor infractiuni va putea fi obligat sa restituie integral sumele astfel incasate, in conditiile legii.

Tags: monitorul oficialpensiipensii de urmascumulul pensiei cu salariul


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Prevederi legale. Cumularea pensiei cu salariul
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."