Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatie crestere copil. Venituri PFA



Supunem atentiei dvs. cazul unei PFA care din anul 2011 a cotizat la stat (sanatate si pensie) pentru veniturile din activitatea desfasurata. In ianuarie 2013, salariata in cauza s-a angajat cu 8 ore afland ulterior de sarcina in 5 saptamani.
Vom vedea astfel in ce masura, la acel moment, veniturile din activitatea desfasurata ca PFA si cotizatiile aferente acestora sunt incluse la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului de pana la 2 ani.


In caz contrar, vom vedea cum poate proceda PFA-ul in cauza pentru a putea indeplini conditia de a fi cotizat minimum 12 luni inainte de a naste.

Solutia consultantului:

Conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Astfel cum prevede art. 3 alin. (1) si (2) din acelasi act normativ, veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.

Asadar, conditia pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului este ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni solicitantul sa fi realizat venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia expusa, intelegem ca anterior incheierii contractului individual de munca ati realizat venituri din activitati independente.

Pentru acordarea indemnizatiei si a concediului crestere copil este necesar ca veniturile sa fie realizate efectiv  in perioada de 12 luni, nefiind posibila plata retroactiva sau persoana sa se fi aflat in situatiile asimilate prevazute de lege.

In consecinta, pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului va trebui sa faceti dovada ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni ati realizat venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare ori ca v-ati aflat intr-una dintre situatiile asimilate prevazuta de OUG 111/2010.

Tags: Indemnizatie crestere copilPFAOUG 111/2010concediu pentru cresterea copilului


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Indemnizatie crestere copil. Venituri PFA
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."