Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensie pentru limita de varsta. Obligatiile angajatorului



Vom analiza astazi cazul unei salariate nascute pe data de 5.05.1954, care este angajata cu fractiune de norma (este pensionata medical). Vom stabili la ce data va iesi la pensie pentru limita de varsta si care sunt obligatiile angajatorului in situatia pensionarii.

Solutia consultantului:

Conform prevederilor art. 52 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de aceasta lege. Astfel, pentru situatia expusa de dvs., deci o persoana de sex feminim nascuta in luna mai 1954 are vocatie pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare de 59 de ani si 9 luni, respectiv  in luna februarie 2014, pentru un stagiu complet de cotizare de 29 de ani si 6 luni si un stagiu minim de cotizare de 14 ani si 6 luni, in conformitate cu prevederile anexei nr. 5 la lege.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 82 din Legea 263/2010 la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta. In aceasta situatie se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Asadar, persoana care a beneficiat de pensie de invaliditate si a indeplinit conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta nu trebuie sa mai depuna alte documente sau sa faca cerere, trecerea de la un tip de pensie la celalalt realizandu-se din oficiu, de catre casa de pensii care gestioneaza dosarul de pensie al persoanei in cauza, cu pastrarea cuantumului cel mai avantajos.

Din acest punct de vedere, legea nu instituie obligatii nici pentru pensionarul de invaliditate - salariat si nici pentru angajatorul acestuia, aceasta obligatie intrand in exclusivitate in sarcina casei de pensii.

Totodata precizam ca, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza I din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii , republicata, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. In aceasta situatie, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare. Ulterior acestui moment, in functie de specificul activitatii unitatii in care isi desfasoara salariatul in cauza activitatea, angajatorul are posibilitatea sa angajeze conform prevederilor art. 118 din Legea 263/2010 in temeiul unui nou contract individual de munca aceeasi persoana, avand la momentul respectiv calitatea de pensionar pentru limita de varsta, cu respectarea prevederilor legale.

In ceea ce priveste pensionarul de invaliditate, acesta trebuie sa respecte prevederile art. 78 din Legea 263/2010 , pe toata perioada in care beneficiaza de o pensie de invaliditate, prevederi ce stabilesc procedura de revizuire medicala periodica. Astfel, potrivit acestor prevederi legale, pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara. Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicala atrage suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care era prevazuta revizuirea medicala sau, dupa caz, incetarea platii pensiei, in conditiile legii.
Nu mai sunt supusi procedurii de revizuire, potrivit prevederilor art. 79 alin. (1) lit c) din Legea 263/2010 pensionarii care beneficiaza de pensie pentru invaliditate si care au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform Legii 263/2010.

Deasemenea, precizam ca potrivit prevederilor art. 69 alin. (1) lit c) din Legea 263/2010 doar pensionarul de invaliditate de gradul III - caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca - are dreptul sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca. Asadar, in situatia in care salariatul este pensionar de invaliditate gradul III aceste trebuie sa fie incadrat pentru cel mult 4 ore/zi, iar in situatia in care acesta nu este pensionar de invaliditate de gradul III si deci nu se incadreaza in exceptia prevazuta la art. 69 alin. 1 lit. c) nu are drept de munca, efectul fiind suspendarea platii pensiei, conform art. 114 din Legea 263/2010.

Tags: Pensiepensie pentru limita de varstapensionareobligatiile angajatorului


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pensie pentru limita de varsta. Obligatiile angajatorului
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."