Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Munca de noapte. Spor pentru orele lucrate



Supunem atentiei dvs. cazul unei firme care acorda tuturor angajatilor care presteaza munca in weekend un spor de 10% pentru orele lucrate in weekend si angajatilor care presteaza munca de noapte un spor de 25% pentru orele lucrate.

Mentionam ca firma are un regim de munca 24/7. Vom afla, mai jos, daca firma ar trebui sa acorde angajatilor si sporul de weekend si sporul de noapte in acelasi timp, in total 35% pentru angajatii care lucreaza noaptea in weekend.

Solutia consultantului:

Daca salariatii nu beneficiaza de repaus saptamanal in zilele de sambata si duminica, in baza art. 137 alin. (3) din Codul muncii, acestia vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca precum si de alte doua zile in consecutive in cadrul saptamanii.

Conform art. 125 alin. (2) din Codul muncii, salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
- salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
- salariatul care efectueaza munca de noapte în proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul a stabilit doua modalitati alternative de compensare a muncii de noapte aratand ca salariatul de noapte beneficiaza, fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.

Daca salariatul se incadreaza in una dintre cele doua situatii prevazute la art. 125 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa ii compenseze munca de noapte printr-una dintre cele doua modalitati de compensare stabilite de art. 126 chiar daca munca de noapte este efectuata in zilele de sambata si duminica.

Astfel, salariatul este indreptati atat la sporul acordat in considerarea faptului ca repausul saptamanal este acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminca cat si la compensarea muncii de noapte cu  sporul pentru munca de noapte  sau cu reducerea programului de lucru daca are statut de salariat de noapte.

Tags: munca de noaptemunca in weekendspor de weekendspor de noapte


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Caz practic: Munca de noapte. Spor pentru orele lucrate
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."