Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu poti retine angajatilor tai tichetele de masa din cauza abaterii disciplinare sau din lipsa de profesionalism



Angajatorul doreste sa introduca in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate, in conformitate cu art. 2 lit. c) din Norma de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, criterii de acordare a tichetelor de masa, dar si criterii de neacordare a acestora. Angajatorul doreste sa "lege" aceste criterii de neacordare a tichetelor de masa unor angajati care desi au fost prezenti efectiv la munca, in zilele respective, nu si-au indeplinit corespunzator sarcinile de productie sau au savarsit abateri disciplinare, acestea nefiind trecute prin procedura cercetarii disciplinare conform art. 247-252 din Legea nr. 53/2003. Vom stabili in ce masura poate angajatorul sa actioneze in acest mod si daca incalca legea incercand sa introduca in CCM astfel de criterii.

Solutia consultantului:

Intr-adevar, conform art. (2) lit. c) din Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.

Insa aceste criterii trebuie stabilite in contractul colectiv de munca cu respectarea prevederilor legale. Or, criteriile expuse de dumneavoastra nu respecta prevederile legale. Astfel, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul, in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara, sunt expres si limitativ prevazute la art. 248 alin. (1) din Codul muncii, dupa cum urmeaza:
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea,
pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Angajatorul nu poate aplica o alta sanctiune disciplinara decat cele prevazute la art. 248 alin. (1) din
Codul muncii si nici nu poate inscrie in regulamentul intern alte asemenea sanctiuni.
Un alt regim sanctionator poate fi stabilit numai prin statute profesionale aprobate prin lege speciala
astfel cum se prevede la art. 248 alin. (2) din Codul muncii.

De asemenea, in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, angajatorul poate dispune concedierea pentru necorespundere profesionala cu respectarea prevederilor legale. Astfel, legiuitorul a stabilit expres consecintele faptelor indicate in speta (abateri disicplinare, necorespundere profesionala), printre acestea neregasindu-se si retinerea tichetelor de masa.

In consecinta, angajatorul incalca dispozitiile Codului muncii daca sanctioneaza disciplinar un salariat pentru necorespundere profesionala prin neacordarea unuia sau mai multor tichete de masa.
Salariatul se poate adresa instantei de judecata pentru anularea masurilor dispuse de angajator cu nerespectarea prevederilor legale.

Totodata, in baza art. 19 lit. i) din Legea nr. 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, inspectorul de munca poate sa dispuna angajatorului masuri, in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate, iar neindeplinirea masurilor dispuse constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei in baza art. 23 alin. (1) lit. b) din acelasi act normativ.

Tags: lipsa de profesionalismabateri disciplinaretichete de masaangajati


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Nu poti retine angajatilor tai tichetele de masa din cauza abaterii disciplinare sau din lipsa de profesionalism
Rating:
Nota: 3.79 din 7 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"