Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce conditii putem fi scutiti de la plata impozitului



Va prezentam mai jos conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca atat compania, cat si angajatul care lucreaza in domeniul IT pentru a fi scutiti de impozit.

Raspuns:

Potrivit art. 55 alin. (4) lit. l) din  Codul fiscal , veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile. Potrivit acestei dispozitii legale, incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice.

In acest sens, a fost aprobat Ordinul nr. 748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator. Potrivit art. 1 din acest ordin, angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), beneficiaza de scutirea de impozit pe venit. Dupa actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN prin Ordinul nr. 337/2007 codurile 7221, 7222 au devenit 5821, 5829, 6201, 6202, 6203 si 6209.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Pentru a beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii trebuie indeplinite o serie de conditii. Acestea vizeaza pregatirea salariatilor si modul de desfasurare a activitatii in cadrul angajatorului, precum si cuantumul veniturilor realizate de angajator din activitatea salariatilor respectivi, dupa cum urmeaza:

1. posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. salariatii au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile - automatica, calculatoare, informatica, matematica, cibernetica, electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari SUA (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Salariatii vor prezenta diploma de absolvire in copie legalizata sau adeverinta eliberata de facultatea de profil care atesta absolvirea unei forme de invatamant superior de lunga durata avand inscrisa una dintre specializarile mentionate.

Pe langa aceste conditii mai este necesar ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent din activitatea de creare de programe de calculator, destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin 10.000 dolari SUA pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea respectiva.

Spre exemplu, daca o societate a realizat in anul precedent un venit de 90.000 dolari SUA, ea poate acorda scutirea de impozit pe venitul obtinut din activitatea de programe pentru calculator unui numar de maximum 9 programatori (90.000 dolari SUA: 10.000 dolari SUA), in situatia in care si celelalte conditii cumulative sunt indeplinite.

Insa, de scutire beneficiaza numai salariatii din a caror activitate angajatorul a realizat venitul de 10.000 dolari SUA/persoana. Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii si neimpozitarea veniturilor din salarii pentru aceasta categorie de salariati constituie responsabilitatea angajatorului.

Tags: scutire impozitconditiicompanie IT


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

In ce conditii putem fi scutiti de la plata impozitului
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"