Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Important: Noi reguli de calculare a termenului pentru aplicarea santiunii disciplinare



Ministerul public a  transmis ICCJ o propunere de recurs in interesul legii in problema de drept vizand  "calcularea termenului de 30 de zile in care trebuie sa fie aplicata sanctiunea disciplinara  confrom dispozitiilor art. 252 alin. 1 din Codul Muncii. Momentul de la care incepe sa curga acest termen".

Procurorul general al Romaniei a formulat prezentul recurs in interesul legii ca urmare a faptului ca in practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la aceasta situatie.

Astfel, unele instante  de judecata au admis exceptia dreptului de aplicare a sanctiunii disciplinare, considerand ca data la care angajatorul a luat cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare  si de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile prevazut la art. 252 alin.1 din Codul Muncii, este data la care nota/ procesul verbal de seziare / raportul de informare / referatul de prezentare a situatiei a fost inregistrat in registrul general al angajatorului si a dobandit data certa.

Alte instante, insa, in aceleasi ipoteze, au respins exceptia dreptului angajatorului de a emite decizii de sanctionare, considerand ca momentul de la care incepe sa curga  termenul de 30 de zile prevazut la art. 252 alin. 1 din Codul Muncii este data la care reprezentantul angajatorului, persoana juridica, abilitat sa aplice sanctiuni disciplinare, a luat cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare prin raportul de cercetare disciplinara prealabila, dar nu mai tarziu  de 6 luni de la savarsirea faptei. In cest sens, instantele de judecata au apreciat ca numai dupa finalizarea cercetarii disciplinare prealabile, prevazute la art. 251 din Codul muncii, se poate aprecia daca fapta savarsita de salariat intruneste sau nu, cumulativ, elementele constitutive ale unei abateri disciplibare, astfel cum este definita prin art. 247 alin. 2 din Codul muncii.

Procurorul general apreciaza ca in toate situatiile in care sanctiunea disciplinara a fost aplicata dupa efectuarea cercetarii prealabile disciplinare, momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie  de 30 de zile prevazut la art. 252 alin. 1 din Codul muncii este data la care rezultatele cercetarii, concretizate prin raportul final de cercetare prealabila, au fost aduse la cunostinta reprezentantului angajatorului, abilitat sa aplice sanctiuni disciplinare, prin depunerea lor la registratura unitatii, deoarece numai la acest moment se cunoaste  daca fapta savarsita de salariat intruneste sau nu elementele constitutive ale unei abateri disciplinare,  atat  sub aspectul laturii obiective, cat si sub aspectul laturii subiective.

Tags: sanctiune disciplinaraICCJpropunere de ercurssantciuni disciplinare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Important: Noi reguli de calculare a termenului pentru aplicarea santiunii disciplinare
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."