Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt contributiile pentru diurna in strainatate



Intrebare:

Pentru o delegatie in strainatate a unui salariat societatea ii deconteaza diurna de 100 euro/zi (depasind limita legala de 82.50 euro pe zi). Diferenta care depaseste limita legala se considera venit salarial? Trebuie evidentiata pe statul de plata ca prima neta si impozitata ca atare?

Raspuns:

Conform art. 296 indice 15 lit. g) din Codul fiscal sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, precum si partea care depaseste aceasta limita in cazul angajatorilor persoane juridice si fizice platitoare de impozit pe profit si, respectiv, impozit pe venit nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.

Din punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit dispozitiilor art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal, sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit. In schimb, sunt impozabile sumele acordate de persoanele juridice fara scop lucrativ si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice.

Asadar, situatia este diferita in functie de calitatea angajatorului - entitate platitoare sau neplatitoare de impozit pe profit.
In situatia in care, angajatorul este o entitate platitoare de impozit pe profit, indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu este inclusa in veniturile salariale si nu se impoziteaza, in intelesul impozitului pe venit si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

In cazul in care angajatorul - persoana juridica fara scop patrimonial sau alta entitate neplatitoare de impozit pe profit - acorda sume peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, partea care depaseste acest plafon se include in veniturile salariale si se impoziteaza si, de asemenea, intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

In consecinta, indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, indiferent de valoare, daca este platita de un angajator persoana juridica sau fizica platitoare de impozit pe profit sau impozit pe venit. Daca indemnizatia de deplasare este platita de un angajator persoana juridica sau fizica neplatitoare de impozit pe profit sau impozit pe venit (de exemplu microintreprinderile), nu se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit suma reprezentand de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice.

Tags: contributiidiurnaimpozit


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Care sunt contributiile pentru diurna in strainatate
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"