Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reducerea salariului ca sanctiune disciplinara



Vom analiza, prin cele ce urmeaza, daca la aplicarea unei sanctiuni cu reducerea salariului cu 10% pe o luna se va intocmi act aditional de diminuare a salariului de incadrare si vom vedea in ce masura, daca salariatul are salariul minim pe economie, angajatorul poate aplica masura disciplinara fara sa incalce legea.

Raspuns:

Potrivit art. 248 alin. (1) din Codul muncii , republicat, sanctiunile disciplinare aplicabile de catre angajator in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Asadar, una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% in conformitate cu dispozitiile art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat.

Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei, in conformitate cu dispozitiile art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Dupa efectuarea cercetarii disciplinare obligatorii, in situatia in care salariatul este gasit vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare, angajatorul ii va comunica decizia de sanctionare care contine masurile dispuse in privinta acestuia.

Prin urmare, aplicarea unei sanctiuni disciplinare se face printr-o decizie emisa de angajator dupa constatarea de catre comisia de cercetare disciplinara a savarsirii de catre salariat a abaterii disciplinare. Altfel spus, reducerea salariului de baza ca urmare a aplicarii sanctiunii disciplinare prevazute de art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii , republicat, se realizeaza in baza deciziei de sanctionare disciplinara emisa de angajator, si nu in baza actului aditional de modificare a salariului, care reprezinta un acord de vointa intre partile raportului de munca.

Conform art. 164 alin. (2) din Codul muncii , republicat, angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
Nu sunt prevazute exceptii de la aplicarea sanctiunii disciplinare cu reducerea salariului pentru situatia in care, ca urmare a aplicarii sanctiunii, salariul de baza se reduce sub minimul salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Cu alte cuvinte, nu este prevazuta de lege o exceptie de la regula aplicarii sanctiunii cu reducerea salariului pentru salariatii ale caror salarii se situeaza la nivelul salariului minim pe economie. De aceea, apreciem ca sanctiunea reducerii salariului poate fi dispusa si in situatia in care, ca urmare a aplicarii sanctiunii, salariul de baza se reduce sub minimul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Reducerea salariului ca sanctiune disciplinara
Rating:
Nota: 4.89 din 9 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"