Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcul salarii pentru un salariat cu doua contracte de munca la acelasi angajator



Vom analiza mai jos cum vom completa declaratia 112 in cazul unui salariat al carui contract individual de munca in data de 22 iunie 2012, la data primirii deciziei de pensionare, iar incepand cu 23 iunie 2012 a fost reangajat ca pensionar cu functie de baza in cadrul societatii. Mentionam ca in baza contractului din perioada 1-22 iunie a obtinut un venit mai mare decat plafonul de 5 ori castigul salariat mediu pe economie, iar in perioada 23-30 iunie a realizat in venit mai mic de 1.000 lei. Vom vedea astfel cum se plafoneaza CAS-ul si cum se acorda deducerea personala.

Raspuns:

Potrivit art. 296 indice 4 alin. (1), baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b) reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include:

   a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege. In situatia personalului roman trimis in misiune permanenta in strainatate, veniturile din salarii cuprind salariile de baza corespunzatoare functiilor in care persoanele respective sunt incadrate in tara, la care se adauga, dupa caz, sporurile si adaosurile care se acorda potrivit legii;
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

 (.....)
Alin. (2) al acestui articol stabileste ca, in situatia in care totalul veniturilor prevazute la alin. (1) este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza in limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.

Asadar, in cazul salariatului care in luna iunie obtine venituri din salarii in baza a doua contracte incheiate cu acelasi angajator, baza lunara de calcul a contributiei individuala de asigurari sociale se calculeaza asupra castigului brut realizat, care include toate veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza celor 2 contracte de munca. In situatia in care totalul acestor venituri este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza in limita acestui plafon.

Conform art. 56 alin. (1) din Codul fiscal , persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Deducerea personala se va acorda in functie de venitul lunar brut din salarii realizat la functia de baza in luna iunie 2012. Instructiunile de completare a formularului Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aprobate prin HG 1397/2010 stabilesc urmatoarele:

SECTIUNEA B se completeaza numai daca salariatul nu se incadreaza la Sectiunea A (a avut mai multe contracte de munca la acelasi angajator sau a avut concedii medicale ori a lucrat in conditii diferite de munca sau a beneficiat de indemnizatii ori de motive de scutire).

B.1. Contract/Contracte de munca sau/si somaj tehnic beneficiar de scutire.

In situatia in care asiguratul are mai multe contracte de munca incheiate cu angajatorul respectiv sau persoana fizica se incadreaza in mai multe tipuri de asigurat, se va completa cate o inregistrare pentru fiecare contract incheiat de asigurat cu angajatorul respectiv, sau pentru fiecare tip de asigurat, cu date referitoare la:
(......).
Asadar, pentru salariatul care are 2 contracte de munca, in luna iunie se va completa cate o inregistrare pentru fiecare contract incheiat cu angajatorul respectiv.
In Anexa nr.1.2 Anexa asigurat a Formularului 112 se alege Sectiunea B, se completeaza datele solicitate la B.1. Contract/Contracte de munca sau/si somaj tehnic beneficiar de scutire, Randurile 1-11 pentru primul contract de munca, se bifeaza ADAUGA SECTIUNE B 1 iar in Sectiunea B1 astfel adaugata se completeaza datele pentru cel de-al doilea contract de munca.

In centralizatorul B.4. Centralizator asigurat la Randul 7 Baza Contributie individuala ASIGURARI SOCIALE plafonata  se va inscrie automat castigul brut care constituie baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, plafonata.

Tags: declaratia 112doua contracte de muncaCAS


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Calcul salarii pentru un salariat cu doua contracte de munca la acelasi angajator
Rating:
Nota: 5 din 4 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."