Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Esalonarea zilei de lucru la temperaturi extreme ridicate



Vom vedea in ce masura este posibila modificarea programului de lucru in conditii de temperaturi extreme ridicate si prin esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru a orelor de munca. Societatea are zece angajati care nu sunt membri de sindicat si nu au reprezentant.

Raspuns:

Conform art. 7 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG  99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, aprobate prin HG 580/2000, angajatorii au obligatia sa ia cunostinta direct sau prin personalul cu atributii in domeniul protectiei muncii ca temperatura, respectiv indicele   temperatura-umiditate sau indicele de racire, a atins sau se prognozeaza sa atinga valorile extreme.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca personalul cu atributii in domeniul protectiei muncii poate sa propuna masuri de protectie a salariatilor potrivit prevederilor ordonantei de urgenta, care vor fi discutate si adoptate de comun acord de catre angajator cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Prin urmare, conform dispozitiilor legale masurile de protectie a salariatilor vor fi discutate si adoptate de comun acord de catre angajator cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor.

In speta, in cazul in care la nivelul societatii nu sunt desemnati reprezentanti ai salariatilor in lipsa numarului minim pentru care desemnarea este obligatorie conform legii pentru reprezentarea intereselor acestora, apreciez ca veti putea lua masura esalonarii programului de lucru de comun acord cu salariatii.

In ceea ce priveste repartizarea inegala a timpului de lucru, mentionam prevederile art. 113 alin. (1) din Codul muncii , republicat, potrivit carora repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Totodata, alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Asadar, in cadrul programului de lucru inegal repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii nu este uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Un exemplu de program de lucru inegal: luni salariatul lucreaza 8 ore, marti 9 ore, miercuri 7 ore, joi 10 ore, vineri 6 ore, cu doua zile de repaus.

Din perspectiva acestor dispozitii legale apreciem ca nu exista o repartizare inegala a timpului de munca in cadrul saptamanii daca salariatul presteaza cate 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus, chiar daca, datorita temperaturilor ridicate extreme, programul de munca este esalonat pe doua perioade in conformitate cu dispozitiile OUG 99/2000.

Prin urmare, apreciem ca nu trebuie intocmite acte aditionale la CIM si pe cale de consecinta nici inregistrarea in ReviSal. Aceasta solutie se impune cu atat mai mult cu cat esalonarea programului de lucru in temeiul OUG 99/2000 este o masura temporara care se poate lua doar pe perioada temperaturilor extreme ridicate. Or incheierea unor acte aditionale la CIM de modificare a programului de lucru conduc la o modificare definitiva a CIM, cand revenirea la programul initial de lucru se poate realiza numai prin incheierea unui alt act aditional in acest sens.

Tags: temperaturi extremeesalonarea zilei de lucru


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Esalonarea zilei de lucru la temperaturi extreme ridicate
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."