Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tichetele de masa pot fi acordate in mod diferentiat?



Acordarea tichetelor de masa salariatilor incadrati cu contract individual de munca este reglementata prin Legea 142/1998 si HG 5/1999. Potrivit prevederilor cuprinse in aceste acte normative, angajatorii nu vot putea acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea iar salariatii nu vor putea mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna;

b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite precum si de zile festive si de sarbatoare legala, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
 
Sub sanctiunile prevazute de dispozitiile legale, angajatorii, unitatile emitente si unitatile de alimentatie publica utilizate de unitatile emitente au obligatia de a pune la dispozitie organelor de control toate documentele necesare bunei desfasurari a actiunilor de control. Astfel ca, salariatiilor care pe perioada traning-ului nu desfasoara activitate, beneficiind de o indemnizatie si nu de salariu, nu li se vor acorda tichete de masa, conform dispozitilor Legii 142/1998.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

 
Angajatorii, conform prevederilor Legii nr. 142/1998 dispun distribuirea distribuirea tichetelor de masa lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare. Ceea ce inseamna ca pentru fiecare salariat se prevede distribuirea unui numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea. In practica, angajatorii obisnuiesc sa acorde tichete de masa dupa verificarea foilor de pontaj si intocmirea statelor de salarii, cu toate ca legislatia prevede restituirea de catre salariati a tichetelor neutilizate.
 
Art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 stabileste ca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate vor fi incluse clauze clare privind acordarea tichetelor de masa. Aceste clauze, potrivit art. 2 din Hotararea amintita, vor cuprinde referiri la:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorului;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de, conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socio-profesionale si de alte elemente specifice activitatii.
 
 
Pentru situatiile  in care nu exista CCM incheiat la nivel de untiate, astfel de clauze pot face parte din cuprinsul Regulamentului intern, conferind astfel un caracter de legalitate acordarii tichetelor de masa.
 
In consecinta, tichetele de masa se acorda in conformitate cu clauzele negociate in contractul colectiv de munca la nivel de unitate, iar acolo nu exista CCM incheiat la nivel de unitate, in reglementarea tichetelor de masa se are tine cont si de dispozitiile art. 5 din Codul muncii republicat.

Tags: tichete de masaacordare diferentiata


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Tichetele de masa pot fi acordate in mod diferentiat?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Mihaela Cucorada 30-Mar-2023
Buna seara!

Tichetele de masa sunt obligatorii pentru toti salariatii? Daca sunt salariati care NU vor aceste tichete, pentru ceilalti salariati se pot acorda?
Mai clar, din 16 salariati, 3 refuza sa primească tochete de masa. Este LEGAL si CORECT ca sa ofer celorlati 13 care doresc, tichete?
Multumesc!
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"