Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli aplicabile de la 1 iulie 2012 privind taxarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala



Veniturile din drepturile de proprietate intelectuala si cele obtinute in baza contractelor / conventiilor civile si de agent, precum si cele din expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara   reprezinta venituri din activitati independente, iar incepand cu 1 iulie 2012, din punct de vedere al contributiilor sociale, acestea vor face obiectul Capitolului II.

Retinem ca, incepand cu 1 iulie se abroga prevederile art III din OUG 58/2010. Redam astfel mai jos regulile aplicabile dupa 1 iulie 2012:

Din punct de vedere al impozitului pe venit regulile aplicabile sunt cele de la art 52 alin 1 lit a-c , alin 2 si alin 3 din Codul fiscal, sau art 521 alin 1 din Codul fiscal, retinandu-se la sursa impozitul de 10% sau 16%.

Incepand cu 1 iulie, pentru veniturile prevaute mai sus, platitorul de venit are obligatia rettnerii la sursa a:

-    contributiei individuale de asigurari sociale in cota de 10,5%  - conform art 29621 alin 1 si  art 29626 alin 2 din Codul fiscal;

-    contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% / conform art 29621 alin 1 si  art 29626 alin 1 lit. b din Codul fiscal;


Retinem asadar ca NU se va mai datora contributia individuala la fondul pentru somaj, introducandu-se obligatia retinerii la sursa de catre platirorul de venit a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, obligatie inexistenta in vechile prevederi.

Baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale

Pentru veniturile din conventii, contracte civile, contracte de agent, venituri din expertiza tehnica si contabila, judiciara si extrajudiciara,  baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, iar aceasta nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, respectiv suma de 10,585 lei.

Pentru venituri obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale este constituita din diferenta dintre venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti si cheltuiala deductibila prevazuta la art 50 din codul fiscal, iar aceasta nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, respectiv suma de 10,585 lei.

Baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale  de sanatate:

Pentru veniturile din conventii, contracte civile, contracte de agent, venituri din expertiza tehnica si contabila, judiciara si extrajudiciara,  baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale de sanatate  este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.

Pentru venituri obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale de sanatate este constituita din diferenta dintre venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti si cheltuiala deductibila prevazuta la art 50 din codul fiscal (20% sau 25% - cota forfetara).

Observam ca, in vederea retinerii contributiilor de sanatate, baza de calcul nu se plafoneaza si, mai mult decat atat, aceasta nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara. Aceste prevederi au fost introduse prin OUG 125/2011 privind modificarea Codului fiscal.

Tags: taxare venituridrepturi proprietate intelectualaconventii civile1 iulie 2012OUG 125/2011


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Reguli aplicabile de la 1 iulie 2012 privind taxarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"