Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatii in care nu este obligatorie efectuarea concediului de lauzie



Potrivit art. 23 alin. 1 din 24 alin. 1 si 2 din cuprinsul OUG 158/2005 persoanele asigurate au dreptul  la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, atat concediul de sarcina at si cel de lauzie fiind acordat pe o perioada de 63 de zile fiecare. Cele doua concedii se pot compensa intre ele,  cu conditia ca perioada concediului de lauzie sa nu fie mai mica de 42 de zile. Tototdata, OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede obligativitatea salariatei de a parcurge concediul de lauzie de minim 42 de zile. Ratiunea care sta la baza acestei prevederi este aceea de a nu pune in pericol sanatatea salariatei sau a copilului, in cazul in care ea decide sa nu isi exercite dreptul la concediu crestere copil insotit de indemnizatie sau pentru cazurile in care nu indeplineste conditiile de acordare a acestuia, fiind nevoita sa revina in unitate dupa efectuarea concediului de maternitate. 
 

Legislatia insa prevede si posibilitatea intrarii in concediu crestere copil fara parcurgerea concediului de maternitate, in anumite conditii. Legea 52/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a ordonantei 111/2010 reglementeaza ca in cazul in care persoana aflata deja in concediu pentru crestere copil sau, dupa caz, in perioada de acordare a stimulentului de insertie, naste unul sau mai multi copii, adopta un copil sau primeste un copil in ingrijire, aceasta la finalul perioadei de concediu sau a dreptului la stimulent de insertie pentru copilul anterior, poate opta, prin cerere scrisa, pentru un nou concediu crestere copil acordat conform art. 2 alin 1 din ordonanta.  Cererea pentru acordarea oricauria dintre drepturi se poate depune in termen de 60 de zile inaintea implinirii varstei de 1 , 2 sau 3 ani sau in termen de maxim 30 de zile de la implinirea ei, pentru a asigura o continuitate in acordarea drepturilor. In cazul in care se depasesc aceste termene, drepturilor se vor acorda de la data depunerii cererii. 
 
Ordinului MMFPS 1474/2011 pentru aprobarea instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010, in cuprinsul Anexei 1, ofera o explicatie detaliata referitor la astfel de situatii si pasilor de parcurs, din punct de vedere legal, pentru acordarea unui nou concediu crestere copil:
 
"Situatie:
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului."

 
In concluzie, daca in cazul persoanei aflate in concediu crestere copil sau in plata stimulentului de insertie intervine o situatie similara care sa genereze aceste drepturi, persoana poate solicita un al doilea concediu crestere copil fara a mai efectua concediul de maternitate.
 
In ceea ce priveste operarea in Revisal a perioadei de suspendare pentru cel de al doilea concediu crestere copil, este necesara incetarea primei perioade de suspendare pentru concediu crestere copil, iar in urma noii cereri se intocmeste o noua decizie de suspendare in baza art. 51 alin. 1 litera a din Codul muncii republicat.

Tags: concediu de lauzieconcediu de crestere copilefectuare concediu de maternitate


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Situatii in care nu este obligatorie efectuarea concediului de lauzie
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"