Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poate fi concediata o salariata revenita din CCC?



Intrebare: O salaraita intra in concediu de crestere a copilului pana la varsta de doi ani la data de 10.07.2010. Pe perioada suspendarii contractului societatea angajeaza o alta persoana cu contract de munca pe durata determinata (inlocuire). Datorita eficientizarii proceselor in departament si a reducerii de personal, noua persoana angajata pe perioada determinata primeste mai multe sarcini. In data de 01.05.2012, in baza unui referat, acestei persoane i se definitiveaza contractul individual de munca. Intrebarea mai este daca la data de 10.07.2012, odata cu revenirea salaraitei din concediu crestere copil, am dreptul sa o concediez in baza art. 65 (1) - desfiintare loc de munca?

Raspuns: Pentru persoanele care au nascut inainte de 1 ianuarie 2011, drepturile de care beneficiaza sunt reglementate de OUG 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 7/2007, acte normative in care nu este prevazuta interdictia desfacerii contractului individual de munca, o anumita perioada de la revenirea definitiva a salariatei la locul de munca, pentru motive ce nu tin de persoana salariatului dupa revenirea in unitate din concedi crestere copil.

Dupa expirarea concediului pentru cresterea copilului salariata trebuie sa se reintoarca la munca. La reluarea activitatii dupa revenirea salariatei din CCC angajatorul este obligat sa reintegreze salariata pe acelasi post detinut anterior suspendarii CIM, emitandu-se in acest sens decizia de incetare a suspendarii CIM si inregistrandu-se in registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal) incetarea suspendarii CIM.
Dispozitiile art. 65 alin. (1) Codul muncii republicat, reglementeaza posibilitatea incetarii contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului determinata de desfiintarea locului de munca, iar alin. (2) al acestui articol specifica ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Sarcina dovedirii acestor imprejurari revine angajatorului.

Salariatii concediati in temeiul art. 65 din Codul muncii , republicat, au dreptul la o perioada de preaviz ce nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, asa incat veti putea concedia persoana dupa acordarea efectiva a preavizului.

Tags: concediu de crestere a copiluluisalariatarevenire la muncasuspendare contract


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Poate fi concediata o salariata revenita din CCC?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"