Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiectul privind majorarea salariilor bugetarilor, aflat in dezbatere



Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a lansat astazi spre dezbatere un Proiect de Ordonanta de Urgenta care vizeaza cresterea salariilor angajatilor din sectorul bugetar, incepand cu data de 1 iunie 2012, actualul Guvern dorind revenirea salariilor in plata la nivelul celor din iunie 2010. Obiectivul acestui proiect il reprezinta, conform motivului emiterii lui, recuperarea reducerii veniturilor de natura salariala aprobata prin Legea 118/2010, majorare ce se va face etapizat.

Aceste majorari etapizate au in vedere respectarea angajamentelor asumate de statul roman in ceea ce priveste tinta soldului bugetului consilidat de 3% sub produsul intern brut.

Sa ne reamintim

In luna iunie a anului 2010, prin intrarea in vigoare a Legii 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar salariile bugetarilor au fost diminuate cu un procent de 25%. Insa prin Decizia nr. 872/2010 Curtea Constitutionala, analizand exceptia de neconstituionalitate a acestei Legi, constata faptul ca masura de restrangere a unor drepturi ale personalului bugetar poate avea doar caracter temporar, revenirea la nievlul initial al acestor drepturi fiind obligatorie.

Astfel ca incepand cu 1 ianuarie 2011 salariile personalului din sistemul bugetar sunt majorate cu 15%, in baza Legii 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 878 din 28 decembrie 2010.

Cat si cand vor creste salariile

Proiectul propus spre dezbatere urmareste majorarea salariilor personalului platit din bani publici, in doua etape, pentru salariile reduse cu 25%:

- cu 8% fata de nivelul acordat in luna mai 2012, incepand cu data de la 1 iunie 2012
- cu 7,4% fata de nivelul pentru luna noimebrie 2012, incepand cu data de 1 decembrie 2012

Pentru salariile reduse cu 15% se propune o majorare de 2.3% incepand cu luna iunie 2012.

In situatia salariatilor care beneficiaza de sporuri, indemnizatii, compensatii sau alte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, conform legii, din salariul brut, solda lunara sau salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare, de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, vor fi de asemena majorate cu procentele si la datele mentionate, in masura in care salariatii isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Majorarea salariala insa nu se aplica in cazul personalului din institutiile publice ale carui venituri de natura salariala nu au fost diminuate potrivit Legii 118/2010.

Proiectul de Ordonanta nu a fost inca aprobat, in prezent fiind supus dezbaterii. Prevederile cuprinse in ordonanta pot fi consultate aici sau pe site-ul Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Tags: majorare salariisalarii bugetariproiect guvernmajorare salariala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Proiectul privind majorarea salariilor bugetarilor, aflat in dezbatere
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"