Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compensarea muncii de noapte. Informarea ITM



Intrebare: O societate are salariati care efectueaza munca de noapte in mod frecvent (adica in fiecare noapte, de luni pana vineri).
1. Acesti salariati se declara lunar la ITM sau numai atunci cand exista modificari privind numarul de salariati care presteaza munca de noapte?

2. Daca salariatii nu beneficiaza de spor pentru munca de noapte, ci doar de program de 7 ore, este corect?
3. In situatia in care este corect sa lucreze doar 7 ore fara sa beneficieze de spor, cate ore trebuie sa apara in pontaj? Daca trebuie trecute 7 ore, cum se raporteaza in declaratia 112? Este considerata norma intreaga?
4. Cate ore se trec in contractul de munca?

Raspuns: Conform art. 125 alin. (6) din Codul muncii, angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Observam ca textul de lege instituie obligatia angajatorilor de a informa inspectoratul teritorial de munca daca utilizeaza in mod frecvent munca de noapte fara alte precizari.

Insa, precizarile au fost facute de Inspectia Muncii pe site-ul oficial, aratand ca:
Angajatorii care utilizeaza in mod frecvent munca in intervalul orar 2200-600 au obligatia de a aduce la cunostinta inspectoratelor teritoriale de munca acest fapt. Informarea va cuprinde numarul de salariati aflati in aceasta situatie si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Scopul acestei informari este acela de a crea la nivelul Inspectiei Muncii o baza de informatii care sa ajute la directionarea verificarilor cu aceasta tema.

Prin urmare, veti aduce la cunostinta inspectoratul teritorial de munca numarul de salariati care presteaza munca de noapte si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Atunci cand numarul salariatilor care presteaza munca de noapte creste, veti aduce la cunostinta inspectoratului teritorial de munca salariatii noi care presteaza munca de noapte precum si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu).

Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul a stabilit doua modalitati alternative de compensare a muncii de noapte aratand ca salariatul de noapte beneficiaza, fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.

In consecinta, daca munca de noapte este compensata cu reducerea programului de lucru nu se acorda salariatului si spor pentru munca de noapte.

Pontajul trebuie sa reflecte situatia exacta a timpului in care salariatul presteaza munca. Astfel, in pontaj vor fi evedentiate 7 ore de munca de noapte si 1 ora libera platita de care salariatul beneficiaza in compensarea muncii de noapte.

Reducerea duratei normale a muncii pentru compensarea muncii de noapte nu este de natura sa transforme norma intreaga de munca in fractiune de munca. In contractul individual de munca se va inscrie norma de munca de 8 ore iar ca urmare a compensarii muncii de noapte, salariatul va presta munca de noapte 7 ore. Daca in contractul individual de munca veti inscrie durata muncii de 7 ore, prin compensarea muncii de noapte cu reducerea programului de lucru cu 1 ora, salariatul va presta munca de noapte 6 ore.

Tags: timp de muncamunca de noapteITMinformarea ITM


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Compensarea muncii de noapte. Informarea ITM
Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."