Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atribuirea numerelor de identificare contractelor individuale de munca. Dosarul personal al salariatului



Intrebare: Fiecarui contract sau act aditional la contract i se aloca un numar unic de inregistrare. Pentru ca aceste numere sa fie unice, vor curge in continuare indiferent de anul fiscal?
De asemenea, care este baza legala care stabileste modul de organizare al registrului in care se evidentiaza documente de personal ?


Raspuns:
Angajatorii au obligatia de tine evidenta contractelor individuale de munca prin registrul general de evidenta a salariatilor(Revisal). Modalitatea de intocmire, completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) sunt reglementate de HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor precum si de Procedura aprobata prin OMMFPS 1918/2011 cu modificarile si completarile ulterioare. La capitolul III pct. 5 din Procedura se mantioneaza ca registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) se completeaza in ordinea incheierii, modificarii, suspendarii sau incetarii contractelor individuale de munca iar art. 3 alin. (2) din HG 500/2011 prevede ca registrul se completeaza in ordinea angajarii.

In Specificatiile Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului se precizeaza ca elementul Numar contract va contine numarul de identificare atribuit contractului de catre angajator.
Astfel, contractele individuale de munca vor fi inregistrate in registru general de evidenta a salariatilor (Revisal) in ordinea angajarii. In aceasta ordine, angajatorul va atribui fiecarui CIM incheiat un numar de identificare pe care il va completa in registru la inregistrarea contractului.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Intrucat nu exista reglementari legale care sa stabileasca atribuirea numerelor contractelor individuale de munca prin raportare la anul calendaristic, apreciem ca fiecarui contract i se va atribui un numar unic de inregistrare in ordinea angajarii astfel cum se face si inregistrarea in registru.

Obligatia angajatorului cu privire la dosarul personal al salariatului este reglementata de dispozitiile art. 8 alin. (1) din HG 500/2011 potrivit carora, angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de a-l pastra in bune conditii la sediu, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

La alin. (2) al aceluiasi articol este reglementat continutul minimal al acestui dosar respectiv, dosarul trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.

Acelasi articol la alin. (3) stabileste ca la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:

a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta (Revisal) si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Documentele sunt eliberate in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul. Registrul electronic si dosarele personale ale fiecarui salariat se vor pastra in conditii care sa asigure securitatea datelor, precum si pastrarea lor indelungata si corespunzatoare, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 , cu modificarile si completarile ulterioare. Angajatorul raspunde pentru asigurarea acestor conditii, precum si pentru orice prejudiciu produs salariatului, sau oricarei alte persoane fizice sau juridice, prin incalcarea acestor obligatii.

In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Tags: atribuirea numerelor de identificare contractelor individuale de muncadosarul personal al salariatuluirevisalspecificatii tehniceobligatii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Atribuirea numerelor de identificare contractelor individuale de munca. Dosarul personal al salariatului
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"