Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norme noi pentru ucenicia la locul de munca. Vezi modificarile



Executivul a aprobat recent Hotararea pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005, privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr 234/2006.

Astfel, noua lege a uceniciei sprijina Ministerul Muncii in vederea indeplinirii obiectivului de a-i sustine pe cei care doresc sa isi schimbe profesia, intr-un context economic in care o astfel de modificare este destul de complicata.

In consecinta, prin contractul de ucenicie, angajatul poate obtine un loc de munca, cu o durata intre un an si 3 ani de zile. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica. La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Noua legea a uceniciei simplifica procedurile pentru angajatori. In vechea legislatie, angajatorii erau nevoiti sa aiba autorizatii speciale ca sa incheie astfel de contracte, iar maistrii sa fie atestati. In plus, prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia. Trebuie sa aiba, in schimb, o experienta profesionala de cel putin 5 ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie.

Pentru angajator, principalul avantaj ramane faptul ca primeste o suma egala cu 60 la suta din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr 76/2002.Astfel, pe durata contractului angajatorul primeste 300 de RON pe luna. Potrivit art.39, costurile care tin de evaluarea ucenicului sunt suportate de angajator. Acesta trebuie sa organizeze evaluarea intr-un centru autorizat cu cel putin 45 de zile inainte de data incetarii contractului. Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

La Consiliul EPSCO de la Bruxelles, ministrul muncii a declarat ca este multumit ca Romania a adoptat deja legea uceniciei. "Asta ne arata ca nu se mai poate spune despre Romania ca este in urma UE. Mergem in acelasi pas cu UE, iar de multe ori suntem chiar inaintea lor cu un pas. Am adoptat reforme structural cu mult inainte altor state membre. Cu legea uceniciei se intampla la fel".

Tags: norme noi pentru ucenicia la locul de muncamodificarilegea nr. 279/2005perioada de probaasigurari pentru somajcor


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Norme noi pentru ucenicia la locul de munca. Vezi modificarile
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"