Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instruire straini



Intrebare: O societate comerciala din alta tara isi trimite salariatii straini sa presteze o activitate pentru o societate comerciala romaneasca timp de mai multe luni sau ani. Societatea comerciala din Romania are obligatia de a deschide fisa de instructaj individuala de securitatea muncii pe perioada cit lucreaza pentru ea? Sau nu il intereseaza, ii face numai instructajul introductiv general pe o fisa de instructaj colectiva si atat? Exista vreun articol, ceva explicit undeva in legislatie care sa lamureasca acesta situatie?

Raspuns: Faptul ca nu are filiala in Romania nu inseamna ca nu are personalitate juridica. Probabil va referiti la faptul ca nu are personalitate juridica pe teritoriu.

Daca inteleg eu bine, nelamurirea este legata de posibilitatea unui cetatean strain de a efectua instructaj ssm pentru personal roman.

Referitor la posibilitatea cetatenilor straini de a afectua instructaje de protectia muncii pe teritoriu Romaniei, HG 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319 din 2006 permite acest lucru. Iata ce prevede hotararea privind acest lucru:
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Art. 45 indice 1. - 1 Persoanele fizice si juridice stabilite intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care au fost supuse in aceste state unei proceduri similare celei de abilitare pot presta servicii de prevenire si protectie pe teritoriul Romaniei, fara a fi abilitate potrivit prezentelor norme metodologice, in urmatoarele moduri:
a) permanent;
b) temporar sau ocazional.
2. Persoanele fizice si juridice stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care nu au fost supuse in aceste state unei proceduri similare celei de abilitare pot presta servicii de prevenire si protectie pe teritoriul Romaniei doar daca sunt abilitate potrivit prezentelor norme metodologice.

Art. 452. - 1 Persoanele fizice si juridice prevazute la art. 451 pot presta pe teritoriul Romaniei activitatile de prevenire si protectie mentionate la art. 15 numai dupa notificarea prealabila a Comisiei de abilitare si avizare din cadrul inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea sau isi au sediul, dupa caz.
2 Inceperea prestarii activitatii acestor servicii externe este conditionata de notificarea prevazuta la alin. 1 si, in cazul prevazut la art. 451 alin. 1 lit. a, de transmiterea, impreuna cu formularul de notificare, a urmatoarelor documente:
a actul de inregistrare la oficiul registrului comertului, in copie;
b autorizatia/atestatul/certificatul emisa/emis intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, in copie certificata de detinator si in traducere neoficiala;
c lista cu personalul care detine certificate de competenta profesionala corespunzatoare, semnata si stampilata de persoana autorizata;
d certificate de competenta profesionala sau documente similare emise de autoritati dintr-un stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, in copie autorizata de detinator si in traducere neoficiala.
3 Dreptul de a presta al persoanelor prevazute la alin. 1 incepe din momentul notificarii Comisiei de abilitare si avizare, respectiv la:
a data inregistrarii notificarii, in situatia depunerii la secretariatul Comisiei de abilitare si avizare sau prin PCU electronic;
b data confirmarii de primire, in cazul expedierii prin posta a notificarii.

Altfel spus, daca societatea intentioneze sa contracteze un serviciu extern pentru efectuarea instructajului o poate face, cu respectare prevederilor legale privind pregatirea si experienta in domeniu.

Tags: instruire strainifisa de instructajsecuritatea munciilegislatiessmprevederi legale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Instruire straini
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."