Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de comision. Obligatiile platitorului de venit



Intrebare: Societatea X incheie contracte de comision cu persoane fizice. Ce obligatii declarative se impun si ce impozite se platesc la stat si la bugetul asigurarilor sociale ?

Raspuns: Contractul de comision este contractul prin care o parte, numita comisionar, se obliga pe baza imputernicirii celeilalte parti, numita comitent, sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, numita comision.

Astfel, persoanele fizice au obligatia de a solicita autorizarea ca persoane fizice independente, urmand ca, in aceasta calitate sa incheie contractele de comision. O persoana fizica neautorizata poate incheia contracte de comision, ocazional, pur intamplator. In acest caz, platitorul veniturilor are obligatia retinerii si virarii impozitului pe venit, conform art. 52 si art. 52 indice 1 din Codul fiscal plata anticipata de 10% sau plata finala de 16%, in functie de optiunea beneficiarului de venit.

Indiferent daca are sau nu calitatea de salariat, persoana fizica are obligatia declararii si achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu prevederile Legii 95/2006.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


In privinta contributiei de asigurari sociale, daca persoana fizica are calitatea de salariat, nu exista obligatia declararii si achitarii contributiei.
Daca persoana fizica nu are si calitatea de salariat si obtine, exclusiv din contracte de comision sau din alte activitati independente, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut 2.022 lei in anul 2011, este obligata sa se asigure in sistemul public de pensii conform art. 6 pct. IV din Legea 263/2010.

Persoana fizica este obligata sa declare un nivel minim de venituri asigurate de 35% din castigul salarial mediu brut si maxim de 5 ori valoarea acestuia si sa achite contributia de asigurari sociale la nivelul cotei integrale corespunzatoare conditiilor de munca conform art. 31 si art. 36 din Legea 263/2010.

Impozitul pe venit se declara prin formularele:
- 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut;
- 205 - "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit"
La sistemul asigurarilor pentru somaj, cel care obtine venituri din contracte de comision activitati independente se poate asigura optional, conform art.20 din Legea 76/2002 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoana juridica are obligatii de a retine, vira si declara numai in ceea ce priveste impozitul pe venit.

Tags: contract de comisionbugetul asigurarilor socialecodul fiscaldeclaratie de venitdeclaratie informativaimpozitul pe venit


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contract de comision. Obligatiile platitorului de venit
Rating:
Nota: 4.4 din 5 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."