Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatia de fidelitate a salariatului. Reglementare in regulamentul intern



Conflictele de munca sunt definite atat de Codul muncii cat si de Legea nr. 168/1999. Potrivit art. 248 alin. (1) din Codul muncii, un astfel de conflict"reprezinta orice dezacord intervenit intre partenerii sociali, in raporturile de munca".

 Legea nr. 168/1999 le defineste, la art. 3, ca acele conflicte dintre salariati si unitatile la care sunt incadrati cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.

In conformitate cu dispozitiile art. 248 alin. (2) din Codul muncii, conflictele de interese sunt cele care au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii conflictelor de munca; ele sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor.

 Astfel, cazurile in care pot interveni conflicte de interese intre angajat si angajator sunt expres si limitativ prevazute de lege.
In acest context, inserarea in Regulamentul Intern a unei clauze prin care se stabilesc alte situatii in care intre salariat si angajator se declara conflict de interese reprezinta o adaugare la lege, ceea ce nu este posibil.

Cu toate acestea, salariatului ii revine obligatia de fidelitate fata de angajator, aceasta obligatie fiind reglementata expres de art. 32 alin. (2) lit. d) din Codul muncii.

Obligatia de fidelitate constituie o obligatie principala a salariatului pe durata executarii contractului individual de munca, de a se abtie de la savarsirea oricarui act sau fapt ce ar putea dauna intereselor angajtorului, fie prin concurenta, fie prin lipsa de discretie cu privire la informatiile confidentiale care il privesc pe angajator de natura tehnica, economica, manegeriala, comerciala etc. la care are acces, permanent sau ocazional, prin activitatea pe care o desfasoara.

Asadar, obligatia de fidelitate cuprinde:

 - neconcurenta, constand in obligatia salariatului de a nu-l concura pe angajatorul sau pe parcursul executarii contractului individual de munca;
- confidentialitatea, respectiv obligatia salariatului de a nu face publice datele secrete ale angajatorului.

Obligatia de fidelitate nu il impiedica pe salariat sa lucreze in cumul de functii/posturi, daca printr-un astfel de cumul nu il concureaza pe angajatorul sau.

In Regulamentul Intern poate fi detaliata obligatia de fidelitate a salariatului insa nu sub denumirea de "conflicte de interese".

Totodata aceasta obligatie priveste numai faptele salariatului, nu pe cele ale sotului/sotiei, rudelor, afinilor, etc.

In concluzie, in Regulamentul Intern puteti sa detaliati obligatia de fidelitate a salariatului cu respectarea celor mai sus expuse.


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Obligatia de fidelitate a salariatului. Reglementare in regulamentul intern
Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"