Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alocatia pentru nasterea copilului - precizari de la Minsterul Muncii



Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a considerat necesar sa aduca clarificari cu privire la proiectul de modificare legislativa privind instituirea alocatiei pentru nasterea copilului in valoare de 350 lei.

Astfel, potrivit comunicatului de presa din data de 3 februarie 2010, MMFPS mentioneaza urmatoarele: „In sprijinul acordarii unor prestatii sociale eficient adresate publicului vulnerabil, Legea nr. 482/2006 prevede o noua forma de sprijin pentru familiile in care se nasc copii, respectiv trusoul pentru nou-nascuti. Acesta urma sa fie acordat sub forma unui set de produse destinate nou-nascutului. Dat fiind insa ca procedura de achizitie a produselor pentru trusou, in conditiile prevazute de OUG nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, impune o perioada destul de lunga pentru realizarea tuturor demersurilor pentru achizitie si avand in vedere diversitatea produselor existente pe piata si volumul achizitiei, prin OG nr. 3/2007, cu modificarile ulterioare, s-a stabilit ca pentru copiii nascuti in perioada ianuarie 2007 – decembrie 2009 sa fie acordata contravaloarea trusoului.

In continuare, evaluarile realizate la nivelul autoritatilor administratiei publice locale demonstreaza faptul ca inca exista dificultati in gasirea unui furnizor care sa asigure toate produsele ce vor compune trusoul pentru nou-nascuti, dificultati ce conduc la imposibilitatea acordarii dreptului persoanelor indreptatite. Din aceste considerente, a fost necesara prelungirea termenului de acordare a contravalorii in lei a trusoului, pana la sfarsitul anului 2010, astfel incat dreptul conferit de lege sa fie acordat si copiilor nascuti dupa 31 decembrie 2009.

Astfel, a fost aprobata Ordonanta Guvernului nr. 5/2010, prin care se modifica art. III alin.(1) din OG nr. 3/2007 in sensul acordarii contravalorii trusoului reglementat de Legea nr. 482/2006 pentru toti copiii nascuti in perioada ianuarie 2007 – decembrie 2010.

Mai mult, pentru a simplifica acordarea prestatiilor sociale pentru familiile in care se nasc copii, pe site-ul MMFPS a fost publicat un proiect de act normativ care prevede unificarea alocatiei pentru nou nascuti, reglementata de Legea nr. 416/2001, cu trusoul pentru nou-nascuti, reglementat de Legea nr. 482/2006, si acordarea unei singure alocatii destinate nasterii copilului, in valoare de 350 lei”.

In comunicatul de presa, Ministerul Muncii motiveaza necesitatea elaborarii unui astfel de proiect, subliniind ca, in prezent, alocatia pentru nasterea unui copil se acorda in baza a doua legi speciale diferite, urmatoarele prestatii sociale:

a. In baza Legii nr. 416/2001 - alocatia pentru nou-nascuti
• cuantumul alocatiei este de 230 lei;
• se acorda pentru primii patru copii nou nascuti vii;
• se suporta din bugetul de stat alocat MMFPS pentru un numar mediu anual de 182.100 copii;
• documente necesare: certificat nastere copil/copii, carte identitate mama / reprezentant legal,adeverinta care sa demonstreze ca dreptul nu a mai fost solicitat in cazul in care nasterea s-a produs in alta localitate decat cea de domiciliu;
• plata efectiva a drepturilor se realizeaza de primarie in baza fondurilor asigurate de agentiile teritoriale pentru prestatii sociale.

b. In baza Legii nr. 482/2006 - trusoul pentru nou-nascuti
• cuantumul trusoului este de 150 lei;
• se acorda pentru toti copiii nou nascuti vii;
• se suporta din bugetul de stat alocat MMFPS pentru un numar mediu anual de 202.700 copii;
• documentele necesare pentru solicitarea dreptului, procedura de solicitare si de plata a contravalorii trusoului sunt aceleasi ca si in cazul alocatiei pentru nou-nascuti.

MMFPS atrage atentia asupra faptului ca, pentru primii 4 copii nou nascuti vii se beneficiaza, in prezent, de o suma totala de 380 lei/copil, insa incepand cu al cincilea nascut se beneficiaza de o suma de numai 150 lei.
In schimb, „prin legiferarea propunerii publicate pe site-ul MMFPS, s-ar acorda aceeasi suma pentru toti copiii, indiferent de rangul nou-nascutului”.

Ministerul Muncii explica si motivul pentru care noua alocatie unitara propusa are o valoare nominala mai mica decat suma celor 2 existente in prezent: „dintr-o ratiune foarte simpla: cuantumul sumei de la bugetul de stat alocat pentru aceasta prestatie sociala ramane acelasi. Pe parcursul anului 2010 este practic imposibila alocarea unor sume suplimentare de la bugetul de stat (5,7 milioane RON daca s-ar pastra cuantumul de 380 RON). Aceasta solutie propusa este singura posibila in contextual economic actual care sa contribuie la eliminarea discriminarilor intre copii (in fond, necesitatile la nastere ale copiilor sunt aceleasi, indiferent de rangul nou-nascutului) si sa creasca eficienta in acordarea prestatiilor sociale prin diminuarea birocratiei si a costurilor administrative”.

MMFPS considera ca acest demers legislativ reprezinta un prim pas in restructurarea si rationalizarea celor peste 200 de tipuri de prestatii sociale la nivel national, acordate atat familiilor, cat si indivizilor, si se inscrie in prevederile Programului de Guvernare 2010 – 2012.

Propunerea supusa atentiei publice isi urmeaza cursul firesc determinat de procedurile specifice de initiere a actelor normative.


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Alocatia pentru nasterea copilului - precizari de la Minsterul Muncii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."