Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cumulul de functii la acelasi angajator. Se poate sau nu se poate?



Cumulul de functii reprezinta executarea, in paralel (dar in diferite intervale orare ale zilei) a doua sau mai multor contracte individuale de munca. Art. 35 din Codul muncii prevede: „Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea“. Notiunea de „functie“ este aici folosita de legiuitor cu sensul de „post“.  

Intrebarea care se ridica este: de vreme ce art. 35 alin. (1) din Codul muncii nu face nicio distinctie, se poate considera ca un salariat poate incheia doua sau mai multe contracte de munca cu acelasi angajator? De exemplu, salariata angajata cu norma intreaga pe postul de secretara poate desfasura si 1/2 norma de bibliotecar in cadrul aceleiasi unitati?

Din punct de vedere strict juridic, raspunsul este afirmativ. Nu exista baza legala pentru a se contesta dreptul constitutional al salariatului de a incheia contracte de munca in regim de cumul de functii nu numai pentru angajatori diferiti, dar chiar si pentru acelasi angajator. Totusi, cele mai multe inspectorate teritoriale de munca refuza inregistrarea unui al doilea contract de munca incheiat in paralel intre aceleasi parti (acelasi angajator si acelasi salariat). Si aceasta chiar daca respectivele contracte de munca se incheie pentru activitati diferite. Motivul (declarat sau nu) este urmatorul: potrivit art. 111 alin. (1) din Codul muncii, „durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare“. Inspectoratele teritoriale de munca socotesc ca, daca ar admite posibilitatea incheierii de contracte de munca in regim de cumul de functii la acelasi angajator, atunci aceste dispozitii legale, extrem de restrictive, ar putea fi eludate. Salariatul ar putea lucra, in final, pentru angajatorul sau, mai mult de 48 de ore pe saptamana.

Acest punct de vedere, in sensul imposibilitatii cumulului de functii pentru acelasi angajator, este sustinut si de catre organizatiile sindicale. Acestea apreciaza ca liberalizarea cumulului de functii ar avea efecte negative asupra gradului de ocupare a fortei de munca. Cu alte cuvinte, de ce angajatorul sa incadreze acelasi salariat in doua functii, in loc sa incadreze doi salariati, micsorand astfel nivelul somajului.

Desi aceste puncte de vedere sunt legitime si par sustinute si de spiritul Directivei nr. 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, absenta unui text legal expres care sa interzica incheierea mai multor contracte de munca, simultan, intre aceiasi angajator si salariat conduce la imposibilitatea de a sustine concret refuzul de inregistrare a cumulului de functii la acelasi angajator.

In concluzie, sub aspect juridic, cumulul de functii este perfect posibil, atat la angajatori diferiti, cat si la acelasi angajator. Legea nefacand nici o distinctie, nici cei care o aplica nu ar trebui sa o faca.

Sursa: LegislatiaMuncii.ro


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cumulul de functii la acelasi angajator. Se poate sau nu se poate?
Rating:
Nota: 4.15 din 10 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

4ComentariiAdauga comentariul tau

1
DANUTZA 18-Oct-2010
As dori sa ma informati daca in cazul unuei profesore cu 0.5 norma + secretariat 0.25 norma vorbim de cumul de functii ... se intocmeste un singur CIM ? eu nu am considerat cumul si am considerat completare de norma ! Cum e corect? Care e temeiul legal?
2
moromete ilie 26-Apr-2010
cu scuzele de rigoare
domnul ionilete robert , ori este frizer ori cioban
habar nu are despre domeniu
daca ar cere o parere domnului Athanasiu sau IT.Stefanescu ..... l-ar bate
3
ionilete robert 16-Ian-2010
cum se plateste cumulul de functii la acelasi angajaor?
4
bodea ioana 28-Oct-2009
cum se plateste cumulul de functii la acelasi angajator?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"