Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii la incheierea contractului individual de munca



Contractul individual de munca reprezinta acordul de vointa in temeiul caruia persoana fizica denumita salariat se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Atunci cand faceti o noua angajare, aveti obligatia de a intocmi un contract individual de munca in forma scrisa, semnat de ambele parti.

Modelul-cadru al contractului individual de munca a fost aprobat prin Ordinul nr. 64/2003 si modificat prin Ordinul nr. 76/2003. Acest model poate fi dezvoltat in functie de raportul de munca care se stabileste intre angajat si angajator.

NOU!
Alegeti sa fiti protejat in cazul unui control inopinat al ITM!
CD-ul "Ghid practic de protectia muncii" este aliatul dvs.

Contractele individuale de munca pe care le incheiati trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu cel putin elementele prevazute in modelul-cadru.
Elementele cantitative ale contractului individual de munca sunt stabilite prin negocierea libera dintre parti, avandu-se in vedere reglementarile legale.

Codul muncii prevede ca stipularea in CIM a unor clauze contrare dispozitiilor legale – de exemplu, incheierea contractului pe durata determinata in alte cazuri decat cele limitativ prevazute de lege – constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei (art. 276 alin. (1) lit. d)).

Pe langa aceasta sanctiune contraventionala, clauzele respective se vor considera nescrise, ceea ce inseamna ca, in locul lor, se vor aplica dispozitiile legii.

Angajatorii privati prevazuti de art. 8 din Legea nr. 130/1999, modificata si completata, privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca au obligatia inregistrarii contractelor individuale de munca la inspectoratul teritorial de munca. Termenul de inregistrare a contractelor de munca este de 20 de zile si curge de la data incheierii contractului.

Actele privind executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca se depun la ITM in termen de 5 zile de la perfectarea acestora.
Neinregistrarea contractelor sau nedepunerea la ITM a actelor privind modificarea, suspendarea si incetarea raporturilor de munca in termenul legal se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 lei si 6.000 lei.

Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, aveti obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentionati sa le inscrieti in contract sau sa le modificati.

Potrivit art. 27 din Codul muncii, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Nerespectarea acestei dispozitii atrage nulitatea contractului individual de munca.

 


Tags: contractul individual de muncasalariatsalariuCIM. codul muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Obligatii la incheierea contractului individual de munca
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."