Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania a ratificat Conventia nr. 102/1952 a O.I.M.



Conventia nr. 102/1952 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind normele minime de securitate sociala a fost adoptata la 28 iunie 1952 la Geneva in cadrul Conferintei generale a Organizatiei Internationale a Muncii.

Conventiile O.I.M. devin obligatorii prin ratificarea lor de catre statele membre, acestea obligandu-se sa aplice dispozitiile acestora.

Romania a ratificat de curand Conventia nr. 102/1952 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind normele minime de securitate sociala prin Legea nr. 115 din 24 aprilie 2009, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 325 din data de 15 mai 2009.

Lucrati lejer, fara stres! Consilier – Asigurari Sociale va arata exact cum sa calculati CAS, CASS, contributiile si indemnizatiile la stat, prin sfaturi de aplicare a legii, comentarii, interpretari, exemple, modele si formulare utile.

Se mai adauga astfel o conventie la cele deja ratificate de Romania si un important izvor de drept in privinta normelor minime de securitatate sociale.

Potrivit art. 2 din conventie, fiecare stat membru pentru care aceasta este in vigoare va trebui:
a) sa aplice:
(i) partea I;
(ii) cel putin 3 dintre partile II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX si X, cuprinzand cel putin una dintre partile IV, V, VI, IX si X;
(iii) dispozitiile corespunzatoare din partile XI, XII si XIII;
(iv) partea XIV;
b) sa specifice in actul de ratificare pentru care dintre partile de la II la X accepta obligatiile care decurg din prezenta conventie.

In conformitate cu prevederile art. 2 lit. b) din Conventia nr. 102/1952 a Organizatiei internationale a Muncii privind normele minime de securitate sociala, Romania declara ca accepta obligatiile ce decurg din partile a II - a, a III-a, a V-a, a VII-a si a VIII-a ale aceleiasi Conventii, respectiv:
- Partea a II-a - Ingrijiri medicale;
- Partea a III-a - Indemnizatii de boala;
- Partea a V-a - Prestatii de batranete;
- Partea a VI-a - Prestatii in caz de accidente de munca si boli profesionale;
- Partea a VII-a - Prestatii familiale;
- Partea a VIII-a - Prestatii de maternitate.

Observam ca nu ne-am angajat in privinta obligatiilor ce decurg din Partea a IV-a - Prestatii de somaj, Partea a IX-a – Prestatii de invaliditate si Partea a X-a - Prestatii pentru urmasi, insa potrivit art. 4 pct. 1 din Conventie, fiecare stat membru care a ratificat Conventia poate ulterior sa notifice directorului general al Biroului International al Muncii ca accepta obligatiile ce decurg din Conventie in ce priveste una sau mai multe dintre partile de la II la X, care nu au fost specificate in actul de ratificare.


Tags: indemnizatie crestere copilpensiiconcedii medicale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Romania a ratificat Conventia nr. 102/1952 a O.I.M.
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."