Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea pensiilor: de la pensia anticipata si anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta



Se pregateste legea unica a pensiilor care va integra si persoanele care astazi sunt beneficiarii unor pensii acordate prin legi speciale, astfel incat fiecare cetatean sa primeasca o pensie pe masura contributiei pe care a avut-o la stat. Obiectivul Guvernului este ca pana la sfarsitul anului proiectul de lege sa fie finalizat. Ceea ce s-a stabilit pana la acest moment sunt principiile care vor sta la baza acestei legi unice, respectiv, principiul unicitatii, al obligativitatii, principiul contributivitatii, egalitatii, repartitiei, solidaritatii sociale si cel al autonomiei. Aceasta stim pana la acest moment despre legea unica a pensiilor.

Pana ca obiectivul guvernului sa devina realitate, va propun pentru astazi un subiect din Legea pensiilor in vigoare la acest moment: trecerea de la pensia anticipata si anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta.

Pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare poate fi solicitata de asiguratii in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de varsta.

CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii...
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 
acum aveti toate raspunsurile la indemana!

Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani. Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea acordarea pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele asimilate necontributive in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar sau a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat, precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

In conditiile in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, avand plata pensiei suspendata, contribuie o anumita perioada la sistemul public de pensii, stagiul de cotizare realizat in aceasta perioada va putea fi valorificat numai la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

La implinirea varstei standard de pensionare sau, dupa caz, la implinirea varstei standard reduse, beneficiarul unei pensii anticipate ori al unei pensii anticipate partiale poate solicita trecerea la pensia pentru limita de varsta.

La trecerea la pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata se recalculeaza, prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada in care plata pensiei anticipate a fost suspendata, iar pensia anticipata partiala se recalculeaza, prin eliminarea diminuarii aplicate asupra cuantumului pensiei, precum si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada in care plata pensiei anticipate partiale a fost suspendata.


Tags: legea pensiilorlegea unica a pensiilorpensia anticipatapensii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Legea pensiilor: de la pensia anticipata si anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta
Rating:
Nota: 4.7 din 5 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

21ComentariiAdauga comentariul tau

1
vio 07-Aug-2011
sunt vio cu cele 2 decizi de pensionare din 2010-11-28.dupa cele 2 decizi respinse am gasit loc de munca unde am muncit un an si 3 luni in conditi inumane fara salar ne dadea cite 100 de ron cind avea chef apoi a falimentat si am ajuns la somaj la 52 de ani si anii de munca in circa dintre care 20 conditi grele de munca in total peste35 de anii de munca si trecuta de 50 de anii nu mai pot sa supravetuesc am ajuns sa traesc din mila altora deoarece statu ne-a luat toate drepturile acum din noi voi solicita pensionarea unde pot sa mai apelez?
2
liviu 06-Aug-2011
am 42 ani, lucrez in armata de 14 ani plus in viata civila inca 4 ani, va rog sa/mi precizati la ce varsta pot iesi la pensie militara sau daca pot iesi la pensie anticipat la ce varsta. Multumesc
3
vio 28-Nov-2010
unde pot publica 2 decizi de pensie cu respingere de pensionare raspuns dat cu piciarele nu cu capu ce sar mai putea face ? stie cineva sa dea raspuns.
4
Constantin 20-Nov-2010
M-am nascut in 1954 .
M-am angajat in septmbrie 1972 si am lucrat neantrerupt pana in 2007 octombrie va rog sa-mi spuneti daka ma pot pensiona la cerere anticipat partial conform legi care va intra in vigoare de la 1 ianoarie 2011 daka mai trebue sa cotizez si cat .
Va multumesc
5
chetan sergiu 02-Oct-2010
sunt nascut 1950 5 septembrie si am lucrati 42 de ani.as dori sa ies in pensie anticipata .as vrea sa stiu daca se mai poate? va multumesc.
6
Ilie andrei 21-Sep-2010
Buna ziua as dorii sa stiu daca sau stopat pensiile anticipate sau nu . Am un parinte care vrea sa iasa la pensie anticipata si nu stie daca se mai poate . Astept un raspuns , va multumesc .
7
niclaiu 21-Sep-2010
sunt nascut in 1950 mai si am 30 de ani munca.as vrea sa stiu dca pot sa ies la pensie anticipata.
am depus dosaru si mi sa spus ca imi lipseste un an si nu imi dau voie salplatesc tot odata ,mi sa spus acum sa patesc pe jumatate de an si apoi pe celalalt an.e posibil asa ceva?unde as putea eu sa mai lucrez acum pana la pensia de vrsta?multumesc
8
CONSTANTINA COSTACHE 07-Iul-2010
sunt prnsionata anticipat partial cu red. varstei standard de 1,6 anipentru ca am 10 ani gr II-a as dori sa stiu daca penalizarea este acreeasi de la inceput pana la ridicarea ei,sau se diminueaza in raport cu anii trecuti din per de penalizare.
9
david 16-Iun-2010
as vrea sa stiu daca tata,care este nascut pe data de 22.08.1950 si are 35 de ani lucrati la aceasi unitate se poate pensiona anticipat,in acest an.Va multumesc
10
Adriana 06-Iun-2010
As dori sa satiu daca s-au stopat pensionarile anticipate de la 1 iunie 2010 sau nu. Si daca s-au stopat in baza carui act normativ? Multumesc
11
trofan ionel 31-Mai-2010
Buna ziua.Ma numesc Trofan Ionel am 56 de ani lucrez ca sudor din anul1971 pana in agust 2009.In prezent sunt in somaj pana in octombrie 2010 Cand pot iesi la pensie anticipat sau partial anticipat...dar la limita de varsta?VA MULTUMESC.
12
dori 15-Feb-2010
am uitat sa precizez ca am lucrat in contabilitate
13
fumea stela 14-Feb-2010
buna ziua am un cumnat care e nascut in 05/08 1951 si lucreaza cu carte de munca din 1970 di ianuarie 29 ,si doresc sa stiu cand poate iesi la pensie anticipata ,va multumesc .
14
FLORIN 13-Feb-2010
AR TREBUII RECALCULATE TOATE PENSIILE SPECIALE DEOARECE TOTI CEI CARE PRIMESC ACESTE PENSII PRIMESC MAI MULTI BANI DECAT AR TREBUII.
15
Tatiana 08-Feb-2010
Am 56 aniimplinesc 57 in aprilie 2010 si vreau sa stiu cand pot iesi la pensie fara sa fiu penalizata.
16
mocanu 06-Feb-2010
as vrea sa stiu cit este stagiul complet de cotizare
17
talasman elena 17-Ian-2010


Sunt nascuta in 1955 15 noiembrie si am lucrat 28 de ani si 5 luni de zile iar 16 ani in gr.a 2 as dori sa stiu daca pot sa beneficiez de pensie anticipata sau anticipata partial. Va multumesc.
18
Dan Cornelia 03-Dec-2009
LUCREZ DIN ANUL 1979 DE PE DATA DE 11 IUNIE LA ACCEEASI SOCIETATE PINA IN PREZENT.
SUNT NASCUTA LA 13 MAI 1957.CIND POT IESI ANTICIPAT LA PENSIE. VA ROG SA IMI RASPUNDETI SI MIE.
VA MULTUMESC ANTICIPAT.
19
berar sergiu 07-Nov-2009
mama are 55 de ani ,25 de ani lucrati , 7 copii. ar dorii sa stie la ce varsta ar putea iesii la pensie la cerere sau anticipata.Va multumesc.astept raspuns.
20
MITITELU COSTICA 24-Oct-2009
AS DORI MULT DE TOT SA ES LA PENSIE AM 39 ANI LUCRATI 17 ANI GRUPA 2 DE MUNCA VIRSTA 57 ANI
21
lupas 29-Sep-2009
Am iesit la pensie anticipata cu suma de 451lei dupa 39 de ani de munca vreau sa stiu daca mai am voie sa lucrez la o firma privata si sa iau si pensia multumesc.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."