Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul de munca individualizat



Stabilirea programului de munca este un drept al angajatorului. Prin programul de munca individualizat insa s-a atribuit si salariatului dreptul de a fixa perioada variabila din cadrul programului de munca.


 
Art. 115 alin. 1 din Codul muncii prevede ca angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza, daca aceasta posibilitate este prevazuta in contractele colective de munca aplicabile la nivelul angajatorului sau, in absenta acestora, in regulamentele interne.

Astfel, durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului normal de munca zilnic, adica de 8 ore, respectiv de 6 ore in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani.

Salariatii care lucreaza conform unor programe individualizate de munca pot efectua munca suplimentara, insa numai cu respectarea duratei maxime legale a timpului de munca care nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Consilier Codul Muncii va ofera solutii
pentru toate problemele dvs.
de legislatia muncii!
 

Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura de activitate aplicabil, perioade de referinta mai mari de 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni.

Astfel contractul colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010 enumera in Anexa nr. 6 sectoarele de activitate pentru care se pot negocia perioadele de referinta intre 3 luni si un an, respectiv:
- Agricultura, piscicultura si pescuit
- Silvicultura, economia vanatului, apelor si protectia mediului
- Industria alimentara, a bauturilor si tutunului
- Exploatarea si prelucrarea lemnului
- Constructii
- Comert
- Turism, hoteluri si restaurante
- Transporturi
- Materiale de constructii si ciment
- Energie electrica, termica, petrol si gaze
- Din ramura chimie si petrochimie: sectorul ingrasaminte chimice.

Aceste prevederi nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani. Acestia beneficiaza de protectie in conditiile Codului muncii, dar si in conformitate cu H.G. nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca.


Tags: contractul colectiv de muncalegislatia munciiprogram


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Programul de munca individualizat
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."