Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stimulentul pentru cresterea copilului



Intrebare:

De 11 luni sunt in concediu pentru cresterea copilului. M-am hotarat sa ma intorc la munca imediat ce fetita mea implineste un an. Am inteles ca voi primi niste bani, insa nu am inteles ce trebuie sa fac pentru aceasta.

Raspuns:

Persoanele, ca dumneavoastra, care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, dar se hotarasc sa se intoarca la munca inainte de expirarea celor 2 ani la care au dreptul pentru cresterea copilului, beneficiaza de un stimulent in cuantum lunar de 100 lei.

Consilier - Codul muncii

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Codul muncii comentat: Solutii de rezolvare pentru toate problemele dvs. de personal

Pe durata concediului de maternitate si apoi pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) contractul dumneavoastra de munca a fost suspendat, de aceea, pentru a va relua activitatea, trebuie sa faceti o cerere in acest sens catre angajator, care va lua act de solicitarea dumneavoastra si va emite o decizie privind incetarea suspendarii contractului dumneaovastra de munca.

In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului si solicita dreptul la stimulent, plata indemnizatiei se suspenda.

Stimulentul se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii.

Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului lunar se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea prevederilor O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.

Pentru a beneficia de stimulent trebuie deci sa va adresati primariei in a carei raza teritoriala aveti domiciliul sau, dupa caz, resedinta, cu o cerere in acest sens si documente din care rezulta ca v-ati reluat activitatea profesionala si realizati venituri salariale. In cazul dumneavoastra, de beneficiara a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, care solicita dreptul la stimulent, se iau in considerare si actele doveditoare depuse in vederea solicitarii indemnizatiei.

In concluzie, in situatia in care va reintoarceti la munca, veti primi salariul din partea angajatorului si lunar, pana la implinirea de catre fetita dumneavoastra a varstei de 2 ani, un stimulent suportat de catre stat in cuantum de 100 lei, la care se adauga, bineinteles, alocatia de stat pentru copii.


Tags: Legea mamelorindemnizatie crestere copilcontract de muncacontract individual de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Stimulentul pentru cresterea copilului
Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

23ComentariiAdauga comentariul tau

1
staicu 30-Aug-2011
as dori sa stiu cand trebuie sa se intoarca sotia mea la servici.cand implineste copilu 2 ani sau cand a fost depus dosaru pentru cresterea copilului el sa nascut in 23 10 2009 iar actele leam depus in 13 ian 2010
2
vintila 05-Aug-2011
Am un copil de 13 luni.vreau sa stiu daca sunt obligati sa te angajeze din nou.in locul meu a venit altcineva.pot reveni inapoi la locul de munca.sunt obligati prin lege?
3
adriana 25-Oct-2010
eu nu am inteles cum e treaba cu acest stimulent de 100lei,eu am 2 copii unul de 4 ani iar cel mic face luna care vine doi ani si nu am luat nici un stimulent nici la unul nici la celalaltsi ma intrebam daca acum mai pot beneficia de acesti bani daca nu i-am luat odata cu indemnizatia sau cum se procedez ca nu am inteles si as dori sa-mi explicati si mie daca as putea sa mai iau acesti bani sau nu.ptr. ca eu nu am luat acest stimulent.va multumesc ptr. intelegere.
4
Ghizdavat Ramona 11-Oct-2010
Buna ziua
Sunt in conc de crestere copil pana la 2 nani . Copilul are 1 an si 9 luni.inainte am lucrat la o firma privata.
M-am angajat cu conventie civila la o Unitate Militara.
Am depus dosarul pt acordarea stimulentului la primarie si de aici a fost trim la Directai Muncii.
de la dir muncii mi s-a spus ca UM trebue sa imi plteasca acest stimulent. de l personal UM mi se spune ca dir muncii.
cine trebuie sa acorde acest stimulent?
Daca acesta se plateste de catre Unitatea Militara , are dreptul sa refuze acordarea acestui stimulent?
5
Loredana Manea 13-Apr-2010
Buna ziua

Sotul va intra in concediu de crestere, iar eu imi voi relua serviciul,daca sotul nu va face fata, se poate sa intru eu in indemnizatie iar sotul sa isi reia serviciul?

Va multumesc,
Loredana Manea
6
Relu Chirila 12-Feb-2010
sunt pensionar, sotia nu lucreaza. As putea sa beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilului pana la doi ani, in conditiile in care din pensie mi se opreste impozit?
7
irina 01-Feb-2010
intrebare:
am nascut in noiembrie 2009,dupa terminarea celor 126 zile de concediu prenatal as vrea sa ma intorc la serviciu, adica in martie .In cazul in care nu ma mai descurc cu bebe si vreau sa renunt la serviciu dupa o anumita perioada as putea sa obtin indemnizatia de crestere copil85% din sal net?
8
stuparu teodora 27-Ian-2010
In decembrie 2009 fiul meu a facut 2 ani trebuie sa fac alte acte ca sa iau in continuare alocatia de 42 lei sau ramane in continuare dosarul de la indemnizatia de pana la 2 ani?
9
adela 07-Ian-2010
Buna ziua,
am reluat activitattea intrerupand indemnizatia, am beneficiat de stimulent. Acum din probleme legate de serviciu v-a trbui sa imi reiau indemnizatia. Ce acte trebuie sa mai depun pt. reintrarea in indemnizatie crestere copil?.
Va multumesc si astept un raspuns
10
Karin 12-Dec-2009
este posibil sa ramana tatal in "concediu matern" daca mama vrea sa continue lucrul?
11
cristian 18-Nov-2009
sotia mea a nascut in 21-07-2009 si este casnica iar eu lucrez am depus dosarul pentru stimulent pe numele meu ca asa mi-a zis de la primarie ca pot beneficia eu de stimulent si nu mi-a venit nici un leu si nici dosarul nu stiu daca este aprobat ma plimba pe drumuri in fiecare zi ce sa fac?
12
CATALIN CHI 13-Nov-2009
Sotia a nascut pe 22 iulie 2009 iar eu am intrat in concediul pt cresterea copilului.De la primarie mi sa spus ca pot depune dosarul dupa 40 de zile de la nasterea copiluluiadica dupa data de 3 sept exact dupa 40 de zileiar eu lam depus pe 28 sept.Intrebarea mea este daca trebuie sa-mi vina bani de la data nasteri copilului sau de cand am depus dosarul?MULTUMESC
13
alexandra 09-Nov-2009
sunt in concediu de crestere a copilului de 4luni si as vrea sa ma intorc la munca,se poate acest lucru? mi s-a oferit un post mai bun si nu as vrea sa-l pierd. ce riscuri si ce avantaje am?
14
anamaria 06-Oct-2009
Am depus dosarul pentru indemnizatie crestere copil la sfarsitul lui iunie2009 si inca nu mi-au sosit banii. Intrebarea mea este cat timp trebuie sa mai astept pana ce vin banii?????
15
CIUCASU ROXANA 24-Sep-2009
am fost in perioada de indemnizatie 03.11.2008-31.03.2009 dupa care am reluat serviciul in 08.08.2009 postul meu s-a desfintat si am facut demersurile pentru indemnizatie cum se calculeaza acum pentru ca lunile mai iunie si iulie eu am realizat venituri impozabile? multumesc frumos astept raspunsul dumneavoastra
16
elena 02-Sep-2009
dupa cat timp imi vin bani pentru indemnizatie si alocatie daca depun actele pe 20-09-09?
17
camy 01-Sep-2009
copilul meu are 19 luni ,lucrez la stat si vreau sa ma intorc la serviciu dar pe locul meu e alt angajat.imi pot relua serviciul acum?
18
BICA LILIANA MARIANA 08-Iul-2009
FETITA MEA A FACUT 2 ANI PE 14 IUNIE 2009 SI EU PE 15 IUNIE 2009 AM INCEPUT SERVICIU VREAU SA STIU DE CE NU IAU INDEMNIZATIA INTREAGA PE LUNA IUNIE MENTIONEZ CA MIE MIA VENIT INDEMNIZATIA CU O LUNA IN URMA ADICA [IN LUNA MAI AM LUAT INDEMNIZATIA PE LUNA APRILIE]VA MULTUMESC FRUMOS ASTEPT RASPUNS
19
nana 30-Iun-2009
Sunt de profesie avocat. In cursul anului 2008 am efectuat plati anticipate cu titlu de impozit aferente anului in curs. Am intrat in concediu de maternitate la 1 ian 2009. La calcularea indemnizatiei pt cresterea copilului nascut la 18.01.2009 mi s-a retinut inca o data 16% impozit pt anul 2oo8, fara a se avea in vedere platile deja efectuate in anul 2008 p,atile anticipate. Consider ca este o dubla impozitare. Gresesc?
20
cory 08-Mai-2009
am beneficiat de indemnizatie crestere copil pana cand copil a facut 1an si 5l dupa care am hatarat sa ma reangajez ,acum iau salariu ,alocatia si stimulentul,dar locul de munca nu isi respecta programul si nu mai imi convine .Ma pot reintoarce la indemnizatie pana cand copil face 2ani?
21
elena 04-Mai-2009
stimulentul acordat pt cresterea copilului se suspenda daca in aceasta perioada beneficiara se afla in concediu de maternitate pt al doilea copil?
daca da invocati art.12 alin.5 din OUG 148/2005?
22
ella 21-Mar-2009
intrebare:Daca inchei contract individual de munca cu Directia muncii Prahova , pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului , intrucat doresc sa fac un copil si momentan nu muncesc?
23
Marius Minca 10-Mar-2009
Conform art.4 din anexa la ord.68/2009 poblicata in m.o.partea1 nr.87/13.02 2009, am inteles ca se pot lua in calcul numai 10 luni de cotizatie pt. calcularea ind. de crestere a copilului.Este adevarat ,ma puteti lamuri?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."