Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine poate fi maistru de ucenicie?



Nu trebuie sa fii strateg sa prevezi viitorul afacerii tale in lipsa de personal calificat. Solutia pe care o ai la dispozitie pentru a te asigura ca forta calificata de munca nu va fi una din problemele tale de viitor este simpla: formarea personalului la locul de munca cu ajutorul maistrilor de ucenicie.

Pentru aceasta, in calitate de angajator trebuie sa obtineti autorizarea acestei activitati de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene si a municipiului Bucuresti.

O alta cerinta alaturi de autorizarea angajatorului este atestarea maistrului de ucenicie.

Ca si autorizarea angajatorului, atestarea maistrului de ucenicie se face tot pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire.

Conditiile pe care persoana care solicita atestarea ca maistru de ucenicie trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele:
- sa detina o calificare pentru ocupatia/calificarea pentru care doreste sa obtina atestarea;

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

- sa aiba o experienta profesionala de cel putin 3 ani din ultimii 5 ani in ocupatia/calificarea pentru care solicita atestarea; in cazul persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, sa aiba o experienta profesionala de 1 an din ultimii 2 ani;
- sa fi participat la cursuri de formare a formatorilor, finalizate cu certificate;
- sa nu aiba cazier judiciar;
- sa fie apt din punct de vedere medical.

In acest scop, solicitantul atestatului de maistru de ucenicie va depune la directia de munca, solidaritate sociala si familie judeteana sau a municipiului Bucuresti un dosar cu urmatoarele documente:
- cerere;
- copie a actului de identitate;
- copie legalizata de pe documentul care atesta calificarea profesionala;
- copie certificata pentru conformitate a carnetului de munca sau adeverinta din care sa reiasa experienta profesionala;
- copie de pe documentul care atesta participarea la un program de formare a formatorilor, cu exceptia persoanelor fizice autorizate si a membrilor asociatiei familiale;
- cazier judiciar;
- adeverinta medicala din care sa reiasa ca persoana este apta din punct de vedere medical;
- recomandare de la locul de munca, cu exceptia persoanelor fizice autorizate.

In cazul in care persoana care solicita atestarea ca maistru de ucenicie este persoana fizica autorizata sau membru al asociatiei familiale, calificarea profesionala se atesta cu documentele prin care aceasta si-a dobandit calificarea in vederea obtinerii autorizatiei pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent sau in cadrul unei asociatii familiale.

Directia de munca, solidaritate sociala si familie judeteana sau a municipiului Bucuresti elibereaza atestatul sau respinge cererea forumata de solicitant in urma analizarii cererii si a dosarului acestuia de catre comisia de a autorizare a furnizorilor de formare profesionala.

Decizia de respingere a cererii poate fi contestata de catre solicitant la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in termen de 30 de zile de la comunicare.

Solicitantul nemultumit de raspunsul primit de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei in solutionarea contestatiei se poate adresa instantelor judecatoresti competente in conditiile prevazute de Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile ulterioare.

Cum sa atrageti si sa retineti in firma dvs. angajati competenti, motivati si eficienti? Descoperiti chiar azi solutiile practice complete! Click aici!

 

 


Tags: ucenicia la locul de muncaatestarea maistrului de uceniciepersonal calificat


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cine poate fi maistru de ucenicie?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."