Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Regimul TVA pentru prestari de servicii



Intrebare:

Care este tratamentul dpdv al TVA in cazul prestarilor de servicii pentru care locul prestatiei este considerat a fi locul unde clientul isi are sediul,cf. celor prevazute la art.133 alin. (2), lit.g) , pct.5, in cele doua cazuri:
1. in afara Comunitatii
2. in Comunitate

Are importanta daca clientul este persoana fizica sau juridica, respectiv platitor sau neplatitor de TVA?


Mentionam ca societatea noastra este platitoare de TVA.

INCEARCA ACUM!

Raspuns:

Pentru a va usura intelegerea, vom prezenta regula generala de impozitare pentru serviciile de la art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 5 din Codul fiscal (servicii de consultanta, inginerie, serviciile avocatilor, juristilor, contabililor, expertilor si altele similare). De asemenea, desi dvs. nu ati specificat in ce calitate actionati (prestator sau beneficiar), vom prezenta situatia in care prestatorul este in Romania, astfel ca daca sunteti beneficiarul acestor servicii, explicatia este valabila doar in sens invers, deoarece reglementarile fiscale in materie de TVA in Romania sunt armonizate cu cele din UE prin Directiva 2006/112/CE.

Regimul fiscal aferent acestor tipuri de servicii este stabilit de urmatoarele texte de lege din Codul fiscal:

  • art. 133 al. (2) lit. g) pct. 5 dispune ca locul prestarii serviciilor de inginerie va fi locul unde este situat clientul (in cazul dvs., in Germania) daca acesta are calitatea de persoana impozabila situata intr-un alt stat membru comunitar decat cel unde este situat prestatorul, adica Romania. Dovada indeplinirii acestei conditii se realizeaza prin comunicarea de catre client a codului de inregistrare in scopuri de TVA din Germania.
  • art. 126 alin. (1) dispune ca sunt considerate operatiuni impozabile in Romania doar acele operatiunii care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la lit. a) - d). Una din aceste conditii este cea de la lit. b) potrivit careia sunt operatiuni impozabile in Romania doar acele operatiuni care au locul in Romania, in conformitate cu art. 133 din Codul fiscal. In sensul acestor dispozitii, art. 2 alin. (1) din Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal precizeaza explicit ca nu este operatiune impozabila in Romania daca cel putin una din conditiile prevazute la lit. a) - d) nu este indeplinita.
  • art. 155 alin. (5) lit. n) pct. 1 dispun de asemenea ca, pentru operatiunile pentru care nu se datoreaza TVA in Romania, pe factura sa fie mentionat scutit cu drept de deducere, neimpozabil in Romania sau neinclus in baza de impozitare.

Coroborand aceste texte de lege, observam ca prestarile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 5, nu sunt impozabile in Romania, motiv pentru care facturarea se va realiza fara TVA, pe factura inscriindu-se mentiunea neimpozabil in Romania.

In acest sens, evidentierea prestarilor in jurnalul de vanzari si decontul de TVA se va face la rubricile corespunzatoare operatiunilor neimpozabile in Romania.

Din punctul de vedere al beneficiarului, acesta va impozita operatiunea in Comunitate sau in statul tert unde este situat (daca acest stat aplica reglementari similare celor in materie de TVA din Europa), prin taxare inversa in baza unor disopozitii idenitice cu cele din art. 150 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal romanesc.

Practic variatiile (exceptiile) care pot aparea pe acest subiect tin de formularea din art. 133 alin. (2) lit. g) si anume:

  • daca furnizorul si clientul sunt situati in acelasi stat, facturarea se va realiza cu TVA;
  • daca beneficiarul din UE nu este presoana impozabila, facturarea va fi, de asemenea, cu TVA.


Tags: contabilitatelegea contabilitatiicontaMonitorul OficialTVAcod fiscalfacturifinanciarcontabilulMinisterul Finantelorconsultant fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Caz practic: Regimul TVA pentru prestari de servicii
Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
simona 29-Ian-2010
S-a modificat ceva in codul fiscal referitor la acelasi studiu de caz dar pentru anul 2010? Ramane la fel conditiile de facturare a prestarilor de servicii catre un beneficiar extern?Multumesc
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."