BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Impozitarea veniturilor obtinute din vanzarea fondului de comert
cons. jur. Florentina Folea
prof. univ. dr. Radu Bufan
Impozitarea veniturilor obtinute din vanzarea fondului de comert
Construirea si vanzarea unor afaceri a devenit o practica curenta pe piata romaneasca, in special datorita concentrarii economice ca urmare a intrarii pe aceasta piata a unor operatori economici de talie foarte mare.
Operatiunile standard de transfer al afacerii se concentreaza pe vanzarea participatiilor (actiuni sau parti sociale) impozitate la persoanele fizice vanzatoare in trecutul recent cu doar 1%, iar in prezent cu 16%.
In acest peisaj nu este cu adevarat pusa in valoare vanzarea afacerii sub forma vanzarii fondului de comert, operatiune practicata pe scara larga in state cu sisteme de drept inrudite cu al nostru (spre exemplu Franta).
Aceasta operatiune, permisa in Codul nostru comercial, dar foarte rar intalnita in practica, pare foarte avantajoasa deoarece fondul de comert este considerat un bun mobil, iar veniturile obtinute din vanzarea bunurilor mobile nu sunt supuse impozitarii (art. 42 lit. g) Cod fiscal).
Este aceasta o interpretare corecta a dispozitiilor fiscale si poate fi utilizata pentru vanzarea – fara impozitare – a unei afaceri?
Consilier TVA
Pentru a raspunde la aceasta intrebare este util mai intai a examina continutul notiunii de fond de comert.
Consilierul Contabilitate te tine la curent cu toate modificarile aparute in legislatie!
|
Regimul juridic al fondului de comert
Notiune si definitie
Desi Codul comercial nu contine dispozitii care sa reglementeze notiunea si regimul juridic al fondului de comert, o serie de acte normative cu incidenta in materia comerciala contin referiri la acesta1.
Fata de aceasta lacuna de reglementare, doctrina de specialitate a fost cea care a intervenit, definind fondul de comert ca fiind „ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si incorporale, pe care un comerciant le afecteaza desfasurarii unei activitati comerciale, in scopul atragerii clientelei si, implicit, obtinerii de profit“.2
„Fondul de comert“ are natura juridica a unui bun mobil incorporal si include: firma, emblema, clientela, vadul comercial, drepturi de proprietate industriala (marci, inventii, know-how etc.), drepturi de autor (rezultate din creatie stiintifica), bunuri mobile si imobile afectate desfasurarii activitatii comerciale. Creantele si datoriile societatii nu fac parte din fondul de comert (ci din patrimoniul comerciantului), sens in care acestea nu se transmit dobanditorului in cazul instrainarii fondului de comert.
Pentru mai multe detalii apasa aici