Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Impozitarea asigurarilor voluntare de sanatate si viata



Intrebare:

Va rugam sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari :
1. Asigurarea de viata platita de firma in beneficiul unui angajat (asociat) este deductibila in limita celor 200 euro/an ?
2. Daca nu, daca se impoziteaza integral pe firma se poate mentine pe firma ?
3. La fel pentru asigurare de sanatate ?


Raspuns:

Din punctul de vedere al angajatului
In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor orice sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor. In baza art. 55 alin. (3) litera g) din Codul fiscal, avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta includ si primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.

La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate, pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie.

Pentru beneficiarii care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare.

De asemenea, potrivit punctului 117 din Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal, nu se admit la deducere pentru calculul lunar al impozitului pe venitul din salarii primele de asigurare voluntara de sanatate.

In concluzie, din punctul de vedere al angajatului situatia este clara: atat asigurarile de viata, cat si asigurarile de sanatate sunt considerate avantaje asimilate salariilor si sunt impozitate ca atare.

Cum poti sa-ti rezolvi stralucit problemele de TVA comunitar  si sa impui respect comisarilor veniti in control Click aici!

Din punctul de vedere al angajatorului
Potrivit art. 21 alin. (3) litera k) din Codul fiscal, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului de 200 euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.

Sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, efectuate de angajator potrivit Legii privind reforma in domeniul sanatatii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit Legii 95/2006, asigurarile voluntare de sanatate reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza, in conformitate cu clauzele stipulate in contractul de asigurare, pe cei care sufera un prejudiciu, din fondul alcatuit din primele incasate, precum si din celelalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate de asigurator si fac parte din gama asigurarilor facultative conform Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asiguratii pot primi indemnizatii atat pentru acea parte a cheltuielilor cu serviciile medicale care excedeaza pachetului de servicii medicale de baza acoperite de sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si pentru coplati, daca acest lucru este prevazut in contractul de asigurare voluntara de sanatate. Nu fac obiectul acestei legi asigurarile pentru boli profesionale si accidente de munca si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament.

Angajatorii, persoane fizice sau juridice, pot sa incheie contracte de asigurare voluntara de sanatate pentru angajatii lor, individual sau in grup, acordate ca beneficii aditionale la drepturile salariale ale acestora, in scopul atragerii si stabilizarii personalului angajat. In cadrul asigurarilor voluntare de sanatate raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile acestora se stabilesc prin vointa partilor, sub forma pachetelor de servicii, si sunt mentionate in contractul de asigurare voluntara de sanatate.

Pe de alta parte, in baza art. 21 alin. (4) litera k) din Codul fiscal, cheltuielile cu primele de asigurare platite de angajator, in numele angajatului, care nu sunt incluse in veniturile salariale ale angajatului, nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil. Putem deduce de aici, ca per a contrario, in cazul in care aceste sume sunt incluse in veniturile salariale sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

Asistam asadar la o necorelare legislativa grava in ceea ce priveste impozitarea primelor de asigurare la nivelul salariatului cu cea la nivelul angajatorului. Pe de-o parte, la nivelul salariatului aceste sume sunt asimilate salariului in vederea impunerii iar pe de alta parte avem un text de lege care prevede ca in cazul in care aceste prime nu sunt incluse in veniturile salariale ale angajatului, nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil. Atat asigurarile de viata cat si cele de sanatate sunt incluse in veniturile de natura salariala, singurele exceptate de la aceasta regula sunt pensiile facultative in limita a 200 euro pe an.

Putem conchide astfel ca atat asigurarile voluntare de sanatate, cat si asigurarile de viata:

  • la nivelul salariatului sunt asimilate salariului in vederea impunerii;
  • la nivelul angajatorului sunt deductibile la calcul profitului impozabil.

Problema apare insa, la asigurarile voluntare de viata care ne limiteaza nivelul de deductibilitate la 200 euro. Desi, la o prima vedere pare a fi o facilitate fiscala oferita de legiuitor, in fapt se limiteaza nivelul de deductibilitate pentru asigurarile voluntare de sanatate la nivelul acestei sume. Modul de impozitare al asigurarilor voluntare de sanatate este descurajant. Legiuitorul nu stimuleaza acordarea sumelor angajatilor sub aceasta forma.


Tags: asigurariasigurare de viatataxare inversapretul tvafacturicodul fiscalcodul fiscal 2008facturi fiscale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Caz practic: Impozitarea asigurarilor voluntare de sanatate si viata
Rating:
Nota: 4.72 din 9 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."