Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrari contabile pentru partile sociale primite cu titlu gratuit



Analizam situatia unui SRL (A) asociat intr-un alt SRL (B) cu un procent de 80% din capitalul acestuia, impreuna cu o persoana fizica care detine 20% din capitalul social al lui B.

Mentionam faptul ca asociatul persoana fizica cesioneaza catre soc. A cu titlu gratuit partea sa din capitalul social al societatii B, societatea A detinand astfel 100% din capitalul social al lui B.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili care sunt inregistrarile in contabilitatea societatii B pentru aceasta cesiune, precum si in contabilitatea societatii A care primeste cu titlu gratuit 20% din cap. soc. al soc. B:

In opinia noastra, in contabilitatea societatii B ale carei parti sociale se cesioneaza, nu se vor efectua inregistrari contabile cu privire la capitalul social. Societatea poate sa modifice un analitic al participantului la societate de la persoana fizica catre A, daca anterior a tinut evidenta pe conturi analitice.

In contabilitatea societatii A, ce primeste partile sociale, realizam o primire de active financiare cu titlu gratuit. Potrivit pct. 50 din OMFP 3055/2009, aceasta tranzactie se efectueaza la valoarea justa.
 
Presupunem ca societatea A pastreaza partile sociale primite cu titlu gratuit pe un termen lung, astfel incat inregistrarea in contabilitate se efectueaza pe seama altor rezerve conform pct. 117 alin. (3) din OMFP 3055/2009.
 
Inregistrare contabila:

263 "Interese de participatii" = 1068 "Alte rezerve" cu valoarea justa.
 
Valoarea justa reprezinta o suma care ar fi fost platita in mod normal de catre un cumparator pentru aceste parti sociale intr-o tranzactie neutra si de buna credinta. Astfel, societatea va stabili valoarea justa in functie de performanta societatii si de un posibil pret, daca partile sociale ar fi fost cesionate contra cost.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Tags: parti sociale titlu gratuitinregistrari contabile parti sociale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inregistrari contabile pentru partile sociale primite cu titlu gratuit
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"