Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Putem inregistra in contabilitate plata facuta de un tert?



Facturile pot fi platite de terti, insa exista anumite prevederi de care vom tine cont in situatia in care operatiunile sunt intracomunitare, fie ca vorbim despre livrari, fie ca analizam achizitii de bunuri sau de servicii.

Vom analiza situatia unei societati din Romania, societate ce are de incasat o suma in valuta de la firma X dintr-un stat strain, membru UE. Suma e rezultatul unor livrari de marfa. O alta firma din acelasi stat strain a facut o plata partiala in valuta catre firma romana. Pe documentul de plata este mentionat: plata in numele firmei X .....factura nr....

Se ridica intrebarea: Se poate inregistra in contabilitate aceasta incasare? Ce conturi vor fi folosite?

Vom analiza si daca in afara de documentul de plata mai este necesar si alt document pentru a putea asocia incasarea cu facturile firmei X din statul strain.

Plata unei facturi poate fi facuta de un tert, mai ales cand acel tert reprezinta sau are dreptul sa reprezinte un creditor.

Din punct de vedere juridic plata este valabila, iar instrumentul este reglementat de art. 1474 din Codul civil, ce reglementeaza plata facuta de un tert, articol, redat in continuare:

"ART 1474

(1)Creditorul este dator sa refuze plata oferita de tert daca debitorul l-a incunostintat in prealabil ca se opune la aceasta, cu exceptia cazului in care un asemenea refuz l-ar prejudicia pe creditor.

(2)In celelalte cazuri, creditorul nu poate refuza plata facuta de un tert decat daca natura obligatiei sau conventia partilor impune ca obligatia sa fie executata numai de debitor.

(3)Plata facuta de un tert stinge obligatia daca este facuta pe seama debitorului. In acest caz, tertul nu se subroga in drepturile creditorului platit decat in cazurile si conditiile prevazute de lege.

(4)Dispozitiile prezentului capitol privind conditiile platii se aplica in mod corespunzator atunci cand plata este facuta de un tert."

Asadar, consideram ca este necesar un acord de vointa al tuturor celor trei parti si va sa intocmiti un document  prin care sa mentionati acordul celor trei parti implicate, iar platitorul facturii sa mentioneze ca este de acord cu plata acestora in numele societatii si ca nu va solicita restituirea sumelor.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Tags: inregistrare contabilitate plata facuta de tertplati efectuate de terti


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Putem inregistra in contabilitate plata facuta de un tert?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."