Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod Penal 2014: Poti fi dat in judecata daca folosesti masina de serviciu in scop personal



Persoanele care detin functiile de administratori, detinatori de firme si unii angajati pot fi dati in judecata in situatia in care nu sunt la curent cu cele mai noi modificari aduse Codului penal in 2014.

Noul Cod penal a intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014 si reglementeaza situatii care ii pot face pe unii cetateni sa incalce legea fara sa stie.


In concret, noul Cod penal aduce clarificari suplimentare in mai multe domenii si in ce priveste unele situatii care nu puteau fi sanctionate corespunzator deoarece legislatia era ambigua.

La La Capitolul III - Infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, art. 238, se prevede astfel ca insusirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat in baza unui titlu si cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Avocatul Mihai Hotca a explicat, pentru AvocatNet.ro faptul ca deturnarea licitatiilor publice se pedepsete cu maxim 5 ani de inchisoare. De asemenea, utilizarea de catre salariati a masinii de serviciu in scop personal poate fi incriminata, conform noului Cod Penal.

Articolul 239 din acelasi cod prevede ca datornicul se face vinovat daca instraineaza, ascunde, deterioreaza sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori invoca acte sau datorii fictive, cu scopul de a delapida creditori, riscand astfel pedeapsa cu inchisoarea, de la 6 luni pana la 3 ani sau amenda.

Mai mult, distrugerea, degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare, ascunderea sau instrainarea unui bun asigurat chiar in aceste scopuri se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Tags: instrainare bunurimasina de serviciu in scop personalutilizare masina de serviciupedeapsa distrugere bunurideturnare licitate publica


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Noul Cod Penal 2014: Poti fi dat in judecata daca folosesti masina de serviciu in scop personal
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"